Saša Boreta optužio sudije za pritiske

On je to kazao na sjednici vijeća Vrhovnog suda, gdje se raspravljalo o žalbama na presudu Višeg suda, prema kojoj je on, između ostalih, osuđen na 30 godina zatvora
334 pregleda 17 komentar(a)
Saša Boreta, Foto: Luka Zeković
Saša Boreta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2014. 16:59h

Budvanin Saša Boreta, osuđen za saučesništvo u ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, izjavio je juče da da je sudija Vrhovnog suda Radule Kojović, u dva navrata vršio pritisak na sudiju Apelacionog suda Zorana Smolovića da potvrdi osuđujuću presudu u tom predmetu.

Boreta je to kazao na sjednici vijeća Vrhovnog suda, gdje se raspravljalo o žalbama na presudu Višeg suda, prema kojoj je on, između ostalih, osuđen na 30 godina zatvora.

Zbog njegovih tvrdnji, sjednica je odložena na neodređeno vrijeme, dok se o tome ne izjasni predsjednca Vrhovnog suda Vesna Medenica. “Imam primjedbu na sastav vijeća. Smatram da ne bi trebalo da budete predsjednik vijeća, jer sam čuo i imam saznanja da ste direktno uticali na sudiju Smolovića, koji je bio izvjestilac u tom predmetu, da se potvrdi presuda Višeg suda”, kazao je Boreta.

Ne traži izuzeće

Na pitanje Kojovića - da li okrivljeni traži njegovo izuzeće, Boreta je odgovorio da ne traži.

“Ne tražim Vaše izuzeće, jer time ne bismo dobili ništa, jer nismo dobili ni kada je specijalni tužilac priznao da je tjerao zaštićenog svjedoka da svjedoči. Sumnjam da ćete biti pristrasni, jer ste najmanje u dva navrata vršili pritisak na sudiju Smolovića da se po svaku cijenu potvrdi presuda”, kazao je Boreta.

Kojović je tražio od okrivljenog da sve što navodno zna o njemu kaže u sudu, rekavši da se njegova primjedba ipak može smatrati kao zahtjev za izuzeće.

Objasnio je da bi “osjećao teret”, ako bi nastavio sa radom u tim okolnostima.

Nakon te polemike i kraće pauze, konstatovano je da se ipak radi i o zahtjevu za izuzeće, o čemu će odlučiti Medenica.

Sudija Kojović je kazao da će naknadno biti određen termin nove sjednice.

Drugo odlaganje

I prethodna sjednica Vrhovnog suda zakazana za 18. novembar 2013. godine, odložena je jer advokatu Branislavu Tapuškoviću, braniocu optuženog Milana Šćekića nije uručena presudu Apelacionog.

Apelacioni sud je potvrdio presudu optuženima za ubistvo policijskog inspektora Šćekića.

Saša Boreta i Ljubo Bigović, osuđeni su na po 30 godina zatvora, jer su kao organizatori podstrekli na ubistvo policajca. Ljubo Vujadinović i Milan Šćekić, takođe su osuđeni na po 30 godina.

U presudi Višeg suda piše da je Milan Šćekić 30. avgusta 2005. iz heklera ubio inspektora, a da ga je Vujadinović nedaleko čekao u automobilu.

Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu “Splendid” u Bečićima u junu i julu 2005. godine, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela Žarka Radulovića.

Baranin Alan Kožar iz Bara, u istom predmetu, osuđen je na šest godina i 10 mjeseci, zbog podmetanja eksplozija na hotel Splendid 2005. Prema navodima prvostepene presude, policajac Šćekić istraživao je napade na Splendid, kada su otkrili da je to radio Kožar.

Nakon toga, Boreta i Bigović podstrekavali su Vujadinovića i Čilu Šćekića da izvrše ubistvo.

Smolović: Nije bilo pritisaka, prvi put čujem za to

Smolović je rekao da niko na njega nije vršio pritisak, naglašavajući da nije upoznat sa detaljima iz Vrhovnog suda.

Na ponovni poziv, kazao je da ga niko zvanično nije obavijestio da je pomenut na sjednici.

"Ne znam šta da izjavim, nema šta da izjavim. Tražite izjavu od sudije Kojovića", izjavio je juče “Vijestima ” sudija Smolović.

Mjesta u sudnici samo za novinare, ispred ostali roditelji pokojnika - Milka i Miraš

Sudnica Vrhovnog suda bila je juče više nego tijesna da primi sve, koji su bili zainteresovani da čuju optužene u jednom od najobimnijig predmeta u crnoj Gori.

Zbog manjka mjesta nije dozvoljeno da sjednici vijeća prisustvuju čak ni sjednici roditelje pokojnog inspektora Slavoljuba Šćekića - Milku i Miraša. Mjesta nije bilo ni za prijatelje ubijenog policijskog funkcionera, koji su vraćeni iz zgrade suda.

Uživo praćenje iz sudnice nije odobreno ni za Daliborku Uljarević, izvršnu direktorku nevladine organizacije "Centar za građansko obrazovanje", koja je u zgradu suda došla sa saradnicom. Mimo članova vijeća i stranki u postupku u sudnici su se jedino našli izvještači nezavisnog dnevnika "Vijesti", lista "Dan" i Televizije "Vijesti", koji su imali obezbijeđena mjesta i mogućnost da slušaju obraćanje Saše Borete članovima vijeća kao i njegove zamjerke na rad u tom predmetu.

Bonus video: