"Doživljaji Bojane Bogavac" danas u Perjaničkom domu

Pod naslovom "Doživljaji Bojane Bogavac" mlada umjetnica će predstaviti ilustracije za dječije knjige, knjige za odrasle i radovi na slobodne teme
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 12:56h

Danas sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu biće otvorena izložba ilustracija, crteža i kolaža Bojane Bogavac.

Pod naslovom "Doživljaji Bojane Bogavac" mlada umjetnica će predstaviti ilustracije za dječije knjige, knjige za odrasle i radovi na slobodne teme.

U katalogu koji prati izložbu dramaturg Ljubomir Đurković je, između ostalog, je zapisao: „U radovima koji su nastali na slobodne teme, nenamjenski, kolaži Bojane Bogavac su bliski onome što je Volfgang Beker nazvao estetikom ‘novih divljih’.

Uočljiv je uticaj nove kulture, rokenrola, naročito panka, muzičkih video spotova i horor filmova. Na tim kolažima je čovjek raspet između erosa i tanatosa.

Čini mi se kao da Bojana na njima ispituje najdublje kutke čovjekovog bića. Kroz mrak i vedrinu, u bolu i zadovoljstvu. Međutim, ekspresivnost ovih radova izbjegava krupni gest i patos koje sama (arhetipska) tema i postupak na prvu loptu nameću. Upravo je suptilna ironija ono što ih karakteriše“.

Bojana je rođena 12. novembra 1986 . Diplomirala je na specijalistièkim studijama grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju (mentor: Mile Grozdanić).

Nagrađena je godišnjom nagradom za slobodni crtež u godini 2006/2007 , kao i nagradom za izradu idejnog rješenja na web stranice Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju.

Kao grafički dizajner i ilustrator angažovana je na poslovima grafike knjige i ilustracije u Zavodu za udžbenike Podgorice od 2010.

Tu je dizajnirala i ilustrovala nekoliko knjiga, uključujući i one iz edicije ” Zublja” – ” Svečujuća školjka” – Dušan Ðurišić , školska lektira ”Putnik” – Sreten Asanović, udžbenike: ” Individualni razvojno-obrazovni program “, ” Priroda i društvo” za 4 . razred osnovne škole i priručnik “Poteškoće u čitanju i pisanju” .

Galerija

Bonus video: