žrtva sina

Ubijen poznati brazilski reditelj Eduardo Kutinjo

Kutinjova supruga Marija das Dores Kutinjo (62), nalazi se u teškom stanju, pošto je smještena u bolnicu zbog više uboda nožem u vrat i jetru
1 komentar(a)
Nož, Napad nožem, Foto: Shutterstock
Nož, Napad nožem, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2014. 08:23h

Jedan od vodećih brazilskih filmskih reditelja, Eduardo Kutinjo, ubijen je u nedjelju u svojoj kući u Rio de Žaneiru, objavila je lokalna televizija.

Kutinja (80) je, prema prvim podacima, nožem do smrti izbo njegov mentalno oboljeli sin Danijel.

Kutinjova supruga Marija das Dores Kutinjo (62), nalazi se u teškom stanju, pošto je smještena u bolnicu zbog više uboda nožem u vrat i jetru, saoštila je policija.

U bolnici se nalazi i njegov sin Danijel (41), koji takođe na tijelu ima rane od noža.

Među najpoznatijim djelima Eduarda Kutinja je drama iz 1967. godine "ABC ljubavi" (ABC do Amor), za koju je na 17. Međunarodnom berlinskom festivalu bio nominovan za nagradu "Zlatni medvjed".

Kada je u 21. godini prekinuo studije prava, Kutinjo je odmah našao svoje mjesto na filmu i u pozorištu. Preselio se u Francusku, krajem 50-ih režirao svoje prve dokumentarne filmove i predstavio svoje radove na Institutu za napredne filmske studije (IDHEC), prenio je Frans pres.

Kasnije se vratio u Brazil, gdje je nastavio da radi na dokumentarnim filmovima.

Dobitnik je više prestižnih nagrada, među kojima je i "Zlatni Kikito" na festivalu Gramado, 2002. godine.

Prošle godine primljen je u američku Akademiju za filmske umjetnosti i nauku.

Kutinjo je najavljivao da planira da snimi dokumentarac o protestima širom Brazila u junu, zbog korupcije, zloupotreba i troškova povezanih sa organizacijom Svjetskog kupa i Olimpijade u Rio de Žaneiru 2016. godine.