Golovkin odbranio titulu, 16. uzastopni nokaut GGG-a

Golovkin ima savršen učinak u profesionalnoj karijeri. Ovo mu je bila 29 pobjeda u isto toliko mečeva, a 26. nokautom. Večeras je u Monaku zabilježio 16. uzastopni nokaut.
69 pregleda 0 komentar(a)
Genadij Golovkin, Foto: Beta AP
Genadij Golovkin, Foto: Beta AP
Ažurirano: 01.02.2014. 23:16h

Kazahstanski bokser Genadij Golovkin odbranio je danas svoje titule u srednjoj kategoriji, pošto je u Monte Karlo tehničkim nokautom u sedmoj rundi zaustavio Osumanu Adamu iz Gane.

Golovkin ima savršen učinak u profesionalnoj karijeri. Ovo mu je bila 29 pobjeda u isto toliko mečeva, a 26. nokautom. Večeras je u Monaku zabilježio 16. uzastopni nokaut.

Adami je ovo bio prvi poraz nokautom u karijeri i sada ima učinak od 22 pobjede i četiri poraza.

Golovkin je kontrolisao meč od početka, a zabilježio je i dva nokdauna - na samom kraju prve runde i u šestoj rundi. Adama je nekoliko puta izbacivao iz usta zaštitnik za zube da bi dobio na vremenu.

Bokser iz Gane je, međutim, imao svojih trenutaka, nekoliko puta je čisto udarao Golovkina, a u petoj rundi je bio i u ofanzivi.

Kazahstanac je u sedmoj rundi jednim prednjim direktom zaljuljao Adamu, a sudija je tada odlučio da prekine meč, što su poraženi bokser i njegov ugao mirno prihvatili.

Golovkinov nadimak je GGG, a ovo mu je drugi put da se bori u Monte Karlu. On je stekao veliku popularnost posljednjih godina, ne samo zato što ima jedan od najjačih udaraca u sadašnjem boksu, već i svojim mirnim i sportskim ponašanjem van ringa i ljubaznim karakterom.

On drži titule u verzijama WBA i IBO. U srednjoj kategoriji, međutim, nezvaničnu nasljednu titulu, čiji vlasnik se obično smatra "pravim" šampionom, nosi Argentinac Serhio Martines, koji je imao brojnih problema sa povredama i čija karijera je na zalasku.

"Sjajno se osjećam, ova pobeda mi je jako važno. Ne pitajte me za Martinesa, naravno da želim da se borim sa njim. Ovo je boks, želim Serhija", rekao je Golovkin u ringu poslije meča.

GGG je u svojoj zemlji toliko popularan da ljudi masovno prestaju da rade kada se on bori. Jedan od najpopularnijih boksera na svijetu je najbolji među njima, Flojd Mejveder.

Ljubitelji boksa često navode Golovkina kao jedinog čovjeka koji možda može da pobjedi Mejvedera, koji se bori u velter kategoriji.

"Za Flojda bih se spustio i u polusrednju kategoriju (između srednje i veltera). Apsolutno bih prihvatio i to. Želim i borbu sa Flojdom", rekao je Golovkin.

Bonus video: