Eksplozija u Beranama: Policija privodi i traži sumnjive

Auto je znatno oštećen u predjelu zadnjeg desnog točka, gdje je eksploziv bio postavljen,
351 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2014. 07:49h

Snažna eksplozija sinoć oko 18.30 časova ponovo je uznemirila stanovnike Berana, kada je pod automobil Vladana Milunovića podmetnuta naprava za koju vještačenjem tek treba da se utvrdi kakvog je porijekla.

Automobil „ford eskort“ bio je parkiran u Ulici Svetog Save, preko puta Gimnazije, ispred zgrade u kojoj Milunovići imaju stan.

Auto je znatno oštećen u predjelu zadnjeg desnog točka, gdje je eksploziv bio postavljen, al,i na sreću, nama povrijeđenih jer u trenutku detonacije nije bilo nikoga u blizini.

Koliko se sinoć moglo vidjeti nije bilo oštećenja ni na obližnjim zgradama. Policija je obezbijedila mjesto eksplozije, dok bi uviđaj danas trebalo da obave stručnjaci za eksplozive iz Podgorice.

Milunović je bio uhapšen početkom decembra kada je osumnjičen da je teško pretukao Gorana Vasovića, ali je prije nekoliko dana pušten iz pritvora

Iako sinoć nije bilo zvaničnog saopštenja, iz policije se moglo saznati da je odmah nakon eksplozije priveden veći broj sumnjivih osoba, dok se za nekima tragalo.

Milunović je bio uhapšen početkom decembra kada je osumnjičen da je teško pretukao Gorana Vasovića, ali je prije nekoliko dana pušten iz pritvora. Goran je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pretučen u blizini diskoteke „Klub 29“, gdje je godinu ranije ubijen njegov brat Zoran Vasović (41).

U bjelopoljskom Višem sudu u toku je suđenje protiv suvlasnika ove diskoteke Darka Miloševića (34) i njegovih prijatelja Gorana Vešovića (32) i Petra Vujovića (26), koji se terete da su hicima iz pištolja ubili Zorana Vasovića.

Policija u Beranama na nogama je praktično od prije osam dana kada je aktivirana ručna bomba ispred kafića „Grand“ u glavnoj gradskoj ulici. Tada je pričinjena znatna materijalna šteta i na tom kafiću i na drugim ugostiteljskim i poslovnim objektima u blizini, ali takođe niko nije povrijeđen jer se eksplozija dogodila prije šest sati ujutru.

U trenutku eksplozije u lokalu je bila jedino radnica na održavanju čistoće, koja je pripremala kafić za otvaranje, ali je na sreću i ona prošla bez povreda, iako su sva stakla na „Grandu“ popucala od siline detonacije a geleri letjeli i nekoliko desetina metara na sve strane.

Poslije nekoliko dana policija je, pod sumnjom da je aktivirao bombu, uhapsila D.K., ali je ovaj mladić već poslije četrdeset osam sati bio na slobodi.

Da je situacija u Beranama odavno izmakla kontroli i da su igre sa eksplozivom vrlo opasne govori činjenica da je samo tri dana prije aktiviranja bombe ispred “Granda” jedan sedmogodišnji dječak pronašao ručnu bombu na stazi za skok udalj koja se nalazi u okviru fudbalskog stadiona u ovom gradu. Kada su došli stručnjaci iz Podgorice, ustanovili su, na sreću, da je bomba bila bez punjenja.

Zbog čestih eksplozija Berane su već prozvali “Bombaj na Limu”, jer je u posljednjih desetak godina bilo na destine eksplozija koje su ostale nerasvijetljene.

Do danas se ne zna ko je naručio podmetanje eksploziva 29. januara 2001. godine, kada je u strahovitoj eksploziji do temelja srušena kuća braće Martinović u centru Berana, a pod ruševinama ostalo šest žrtava.

Osim Duška Martinovića (36) i njegovog rođenog brata Milutina (31), tada su stradali i brat od strica Ljubiša (26), zatim radnici u kafeu, konobar Igor Cimeša (20) i Biljana Radović (28), koja je bila u drugom stanju. Stradao je i Srđan Stamenković koji je unio eksploziv. Njihovi leševi nekoliko dana traženi su u ruševinama. Nekim čudom ovu eksploziju preživo je jedino pomoćni radnik Ranko Bućković, koji je spavao u potkrovlju.

Od tada žrtava, na sreću, nije bilo, ali eksplozija u gradu na Limu nije falilo. Svako malo, neka nova detonacija podsjeća na ovu tragediju i opominje da bi se nešto slično moglo opet dogoditi.

Mnogi građani Berana smatraju da su eksplozije koje odjekuju u ovom gradu mnogo više od incidenata, i da u nekim slučajevima, kao što je i ovaj od sinoć, kada je automobil bio na mjestu gdje je moglo biti prolaznika, predstavljaju klasične terorističke akte.

Galerija

Bonus video: