Tvrde da je nalaz vještaka nestručan

Optuženi, branioci i punomoćnik Opštine Budva saglasni da je zrelo za novu procjenu da li je bilo štete tokom izgradnje fabrike
175 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: Boris Pejović
Dragan Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2014. 20:44h

U nastavku suđenja bivšem predsjedniku i potpredsjedniku Opštine Budva Rajku Kuljači i Draganu Maroviću u Višem sudu u Podgorici, pročitani su nalazi vještaka ekonomsko-finansijske struke Borke Boričić, koji su od advokata odbrane i samih optuženih, ocijenjeni kao nestručni.

Marović je sudiji Valentini Pavličić, koja kao pojedinac vodi ovaj predmet, predložio da se izdvoje nalazi Boričićeve, te ukoliko sud ne prihvati da se vještak pozove na ročište i odgovara na pitanja.

Sudija je kazala da će naknadno odlučiti, o ovom i ostalim predlozima odbrane i okrivljenih.

Zajedničko za sve njihove predloge, sa kojima se saglasio i advokat Vasilije Knežević, punomoćnik Opštine Budva, jeste da je potrebno da se obavi još jedno vještačenje, kako bi se utvrdilo da li je za Opštinu Budva nastupila šteta od 821.000 eura izgradnjom fabrike za preradu morske u pitku vodu, a pribavila korist preduzeću “Zavala invest”, čiji je u jednom periodu suvlasnik bio i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović.

Na ovaj način bi se ujedno i provjerio osnovni nalaz vještaka Boričićeve.

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević protivila se predlozima odbrane, podsjetivši da u fazi tužilačke istrage nije bilo primjedbi na nalaze, kao ni predloga za novim vještačenjem.

Advokat Dragoljub Đukanović kazao je da je odbrana u istrazi tužiocu dostavila primjedbe na nalaz, ali između ostalog i zaključak Opštine Budva iz januara 2011. da nijesu oštećeni.

Optuženi Marović je tražio da se iz dokaza izdvoji nalaz Boričićeve, koji ih je doveo na optuženičku klupu, jer smatra da je urađen “suprotno pravilima struke”, te da se ne poziva na međunarodne računovodstvene standarde.

Okrivljeni Đorđe Pinjatić, bivši predsjednik komisije koja je procjenjivala izvedene radove fabrike za preradu vode, nalaz Borke Boričić je ocijenio kao "potpuno nestručan".

Suđenje se nastavlja 13. februara.

Ranijom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, Kuljača je osuđen na pet godina zatvora za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok je Marović osuđen na četiri godine zbog istog krivičnog djela. Marović i Kuljača su optuženi da su kao rukovodioci Opštine Budva, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala invest", koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

Knežević: Opština nije oštećena

Punomoćnik Opštine Budva, advokat Vasilije Knežević, kazao je da “Budva ne smatra sebe da je oštećena, te da se nameće potreba za novim vještačenjem”.

“Na taj način bi se utvrdili svi troškovi koje je Opština Budva imala na izgradnji postrojenja 'Osmoze', a ne samo za određeni vremenski period”, kazao je Knežević.

Bonus video: