Lažna NVO vara građane pričom o bolesnoj djeci

“Bili su veoma prijatni, nisu bili napadni. Kada su mi prišli, ponudili su razglednicu i objasnili da se dio sredstava od prodaje odvaja za pomoć i djeci iz Doma u Bijeloj... "
81 pregleda 0 komentar(a)
Naša radost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Naša radost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.02.2014. 20:29h

Beskrupulozni prevaranti bukvalno su pljačkali proteklih dana građane na ulicama Podgorice, u ime navodne pomoći djeci oboljeloj od raka.

Pozivajući se da, u ime fantomskog udruženja “Naša radost”, prikupljaju novac za bolesnu djecu, ali i štićenike Doma u Bijeloj, prevaranti su prodavali razglednice za euro.

“Vijestima” je sinoć iz Doma u Bijeloj saopšteno da ne znaju da nikakvo udruženje sa tim imenom prikuplja pomoć za djecu.

Udruženja “Naša radost” nema na spisku NVO, koji se nalazi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, a pod tim imenom nije moguće pronaći ni firmu u Centralnom registru privrednih subjekata, kao i navedeni “PIB” broj.

Nepostojeći je i broj telefona +382 62 308510, ali i adresa Miljana Vukova 46. Nijedna mobilna mreža u Crnoj Gori ne počinje sa brojevima 62, a reporteri “Vijesti” uvjerili su se da u Ulici Miljana Vukova ne postoji broj 46.

Sugrađanka Vesna Spirovska tvrdi da je lažan i broj žiro-računa, a na razglednici piše da je udruženje “Naša radost” iz Niša.

Ona je samo jedan od izvora, koji su “Vijestima” ispričali priču o grupi mlađih ljudi koji pod plaštom humanosti varaju građane.

Nepostojeći je i broj telefona +382 62 308510, ali i adresa Miljana Vukova 46. Nijedna mobilna mreža u Crnoj Gori ne počinje sa brojevima 62, a reporteri “Vijesti” uvjerili su se da u Ulici Miljana Vukova ne postoji broj 46

Reporteri “Vijesti”, međutim, u protekla dva dana nijesu uspjeli da pronađu prevarante, ali je više izvora potvrdilo da su ih vidjeli.

Svi tvrde da prodaju razglednice na preklapanje i da govore ekavicom.

“Bili su veoma prijatni, nijesu bili napadni. Kada su mi prišli, ponudili su razglednicu i objasnili da se dio sredstava od prodaje odvaja za pomoć djeci, između ostalog i iz Doma u Bijeloj... Kupio sam razglednicu bez razmišljanja i nijesam ni slutio da je riječ o prevari”, kazao je jedan od njih.

Spirovska je kazala da je, kada je stigla kući, bolje pogledala kupljenu razglednicu i ustanovila da je broj telefona nepostojeći.

Potom, tvrdi, udruženje nije uspjela da pronađe na Internetu i da je u MUP-u dobila informaciju da “Našu radost” nemaju u registru.

„Dio prihoda” za rano otkrivanje raka

Na razglednici piše da su ciljevi “udruženja”, osim pomoći djeci i njihovim roditeljima, pospješivanje rada primarne zdravstene zaštite, u cilju ranog dijagnostikovanja i upućivanja u specijalističke centre djece oboljele od raka.

Na razglednici piše i da je dio prihoda od prodaje razglednica namijenjen za osavremenjavanje dječjih onkoloških odjeljenja pri kliničkim centrima Srbije i Crne Gore.

Bonus video: