Studenti primjer za sve

Juče je u Beogradu pred velikim brojem novinara predstavljena prva studentska liga koja će povezati akademske građane sa prostora Crne Gore, Srbije i Hrvatske
310 pregleda 0 komentar(a)
Studentska liga, Foto: Milan Rašić
Studentska liga, Foto: Milan Rašić
Ažurirano: 01.02.2014. 12:49h

U prisustvu legendarnih košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije i Sovjetskog saveza, juče je u Beogradu pred velikim brojem novinara predstavljena prva studentska liga koja će povezati akademske građane sa prostora Crne Gore, Srbije i Hrvatske, a u budućnosti se očekuje i nastup Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Ove godine biće to košarkaška liga, naredne bi već trebalo da se krene i sa malim fudbalom, odbojkom...

Crnogorsku delegaciju na predstavljanju lige u Beogradu činili su Igor Vušurović, vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport pri Vladi Crne Gore, Boris Sekulić, predsjednik Univerzitetskog sportskog saveza Crne Gore, te Dragan Ivanović, nekadašnji proslavljeni košarkaš i kapiten Budućnosti, koji će Crnu Goru predstavljati večeras u meču nekadašnjih zvijezda jugoslovenske i sovjetske reprezentacije.

"Iako prošlost nije bila tako sjajna, mi smo uvijek sarađivali bolje od političara, uvijek smo u sportu išli korak ispred diplomatije. Poslije duže vremena naši ministri, tj. predstavnici resornih ministarstava potpisali su dokument koji se tiče saradnje na polju studentskog sporta koji nam omogućava da tu saradnju podignemo na još veći nivo. Pilot projekat je regionalna studentska liga u košarci, na osnovu kojeg ćemo da testiramo kako i na koji način saradnju možemo da produbimo. Suština cijele priče je da kroz sport plasiramo razne druge ideje, kao što su pomirenje, zaštita životne sredine, inkluzija žena, mobilnost studenata itd... Studenti su nosioci promjena svakog društva, vide dalje nego drugi, a ova košarkaška liga je proces koji je na početku i koji treba nastaviti", kazao je Sekulić za „Vijesti“.

Izuzetnu ozbiljnost projektu regionalne studentske lige u košarci dali su predstavnici vlada država iz kojih dolaze učesnici, a šlag na tortu stavila su svakako legendarna imena iz svijeta košarke - sa jedne strane Panov, Nosov, Kudeljin i ostali ruski veterani, a sa druge strane Mirko Novosel, Ranko Žeravica, Rato Tvrdić, Srećko Jarić, Petar Skansi, Željko Jerkov...

"Značaj lige je izuzetno veliki u svakom smislu, naročito što je iza nas bilo turbulentno vrijeme. To, naravno, treba zaboraviti, okrenuti se budućnosti, a ljudi koji su danas ovdje to mogu da urade. To su akademski građani koji će sjutra moći da utiču na budućnost i da pomognu svim zemljama u regionu da naredno vrijeme provedu u blagostanju, drugim pogledima na svijet i unapređenju odnosa između svih zemalja učesnica. Uključivanje Divca, Rađe i ostalih velikana koji su obilježili protekli period, ne samo košarke već i ovih prostora, govori o ozbiljnosti, a o tome govori i susret sa velesilom kakva je Rusija. Otvorene ruke i prijateljski gledamo na ovu akciju, uz snažnu podršku univerzitetskim sportskim savezima koji sprovode tu akciju - ističe Vušurović, proslavljeni crnogorski olimpijac".

Izuzetno posjećenoj konferenciji za medije, čiji je domaćin bio ministar sporta Srbije Vanja Udovičić, prisustvovali su i nekadašnji košarkaši Budućnosti Dejan Tomašević i Milenko Topić.

Vratiti fizičko obrazovanje

Primjeri kao što je regionalna košarkaška liga vremenom bi mogli da dovedu do toga da se fizičko vaspitanje konačno vrati na fakultet kao predmet.

"U osnovnim i srednjim školama bavljenje sportom je organizovano, ali kada dođu na fakultet - ništa. Nastaje prekid. Smatram da fizičko vaspitanje treba da bude obavezan predmet na studijama, kao što je bilo nekad. Problem je, međutim, što fakulteti nemaju uslova. Univerzitet Crne Gore pravi dvoranu, ali jedna sala nije dovoljna za 20 hiljada studenata. Svaki fakultet trebalo bi da ima svoju salu", istakao je Vušurović.

V.d. direktora Uprave za mlade i sport kaže da je upravo o tome razgovarao i sa predsjednikom Univerzitetskog sportskog saveza Srbije Sinišom Jasnićem i da su oni imali dugogodišnju inicijativu za rješavanje tog problema.

"Ove godine od Ministarstva sporta i omladine dobili su dozvolu da se fizičko vaspitanje vraća na fakultet. Tačno je da kod nas svaki fakultet nema salu, ali mogu se uključiti i sale srednjih škola, a i ne mora svaka aktivnost da je vezana za dvoranu. Probaćemo da takvu inicijativu i mi realizujemo", kaže Vušurović.

Uskoro rezultati inspekcije za sport

Oni koji su se u crnogorskom sportu kroz saveze bavili svime osim sportom, uskoro će ostati bez te mogućnosti. Kako su „Vijesti“ saznale, a Vušurović potvrdio, inspektori za sport uskoro će plasirati rezultate svog rada.

"To nam je i u opisu posla po Zakonu o sportu. Naravno, treba napraviti što bolji izvještaj. Mi smo odgovorni Vladi i moramo da napravimo izvještaj ili pregled šta se dešava u crnogorskim sportskim savezima i klubovima. Ima i indicija i dokaza da se ne poštuju statuti i da ima problema u pojedinim savezima. Kad završimo taj izvještaj, naravno da ćemo ga prezentovati javnosti, a biće predstavljena i rješenja koja smo pripremili po tom pitanju", napominje Vušurović.

Bonus video: