Brčkov film: Podgorica - od djevojčice do sponzoruše

To je priča o običnim, malim Titograđanima koji su se pogubili dok im se grad pretvarao iz djevojčice u nekakvu sponzorušu gadnu, napirlitanu, sa silikonima i čudima
410 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 14:54h

Trejler za film "Birziminum pade mi na um!" je lansiran i može se pogledati na YouTube servisu. U pitanju je pseudodokumentarac podgoričkog multimedijalnog umjetnika Gorana Nikčevića, poznatijeg kao Brčko Brčković.

Film je sniman deset godina na raznim lokacijama po Podgorici, što je završeno u novembru 2013. Iako je premijera najavljena za decembar, ona je morala biti pomjerena za predstojeći mart.

"Znate kako već to ide. Je*iga, bez para, frejm po frejm, moram svakoga tjerat i premoljavat... Nadam se u martu da će bit premijera, zapravo ne nadam se nego moramo to izgurat", kazao je Brčko za "Vijesti".

Znate kako već to ide. Je*iga, bez para, frejm po frejm, moram svakoga tjerat i premoljavat...

"Da, to mi je tako moćna ideja. Jedino ako me ne ispremlate, ne daju mi struju i to, inače sumnjam da se to neće desit... Pustiću makar trejler. Jer oću da okupim ljude na mjesto gdje je kultni bioskop bio da bi mu odao počast. To je kao saučešće kino 'Kulturi', na neki način i omaž", objasnio je autor filma.

Poput priče o bioskopu, Brčkova namjera je da svojim filmom prikaže koliko se glavni grad Crne Gore promijenio posljednjih godina i kako je to uticalo na njegove stanovnike.

"I prije sam rekao: to je priča o običnim, malim Titograđanima koji su se pogubili dok im se grad pretvarao iz djevojčice u nekakvu sponzorušu gadnu, napirlitanu, sa silikonima i čudima. Svaki snimak u filmu je autentičan u potpunosti, ne postoji ni jedan dubl, čak ni u igranom dijelu, nego je rađeno po sistemu Dogma filma 'right here, right now'", priča Brčko.

Film govori o detektivu Duhboljubu Mornaku koji pati od amnezije, a koji spletom okolnosti biva upleten u potragu za plavim safirom sa ikone Bogorodice Filermose.

Scenario i režiju potpisuje Brčko, direktor fotografije je Rajko Krgović, montažer slike i zvuka Srđan Stanojević, muzički kompozitor Miško Šćepanović, a scenograf Peđa Dobrilović. Glavne uloge osim Brčka tumače Blažo Janković, Gordana Nikač i Miodrag Manerik.

Još jedan film na ljeto

Brčko ima u planu još jedan film - ekranizaciju radio drame "Radio City" objavljene 1999. On je za "Vijesti" kazao da se nada da će početi rad na njemu na ljeto.

"Zavisi od para. Za to ne treba sad neki ogromni budžet. Ali da bi se to uradilo tehnološki i u svakom drugom smislu profi potrebno je jedno 10-15 hiljada eura najmanje. Mislim da smo već našli potencijalnog producenta, pošto je stari odustao prošle godine. Nadam se da na ljeto počinjemo", kazao je on.

Ranije je najavljeno da će za režiju i montažu biti zadužen Srđan Stanojević, a da će glumačku ekipu uz Brčka činiti Miodrag Manerik, Dejan Ivanić, Sejdo Alijaj i autori se nadaju Srđan Todorović. Knjiga "Radio City" inače je doživjela neobičnu sudbinu - štampana je u 500 primjeraka u izdanju "Antene M", od kojih je svega tridesetak preživjelo nakon što je ostatak greškom bačen u smeće.

Galerija

Bonus video: