Šta jesti prije i poslije treninga?

Aktivna žena bi trebalo da pojede grickalica u rasponu od 100 do 200 kalorija, a aktivni muškarci ipak malo više
57 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 15:48h

Ako ste aktivni, uz vježbanje je potrebno paziti i i na ishranu. Koje se to namirnice preporučuju za grickanje prije i poslije treninga...

Aktivna žena bi trebalo da pojede grickalica u rasponu od 100 do 200 kalorija, a aktivni muškarci ipak malo više.

Voće i jogurt

Svježe voće daje organizmu brzu dozu energije. Voće poput ananasa, narandže i kivija puno je vitamina C koji je potreban zglobovima i vezivnom tkivu. Par sati prije treninga napravite salatu od voća s jogurtom, a sve "začinite" s malo orašastih plodova.

Svježa salata

Obična salata čini jedan super obrok. Na primjer, jedna čaša graška ima oko 35 kalorija, a odličan je izvor magnezijuma koji pomaže u izgradnji mišića i ojačava kosti. Napravite salatu od svježeg povrća, a za dodatak kalcijuma na vrh pospite malo parmezana.

Jaja

Jedno jaje ima oko 72 kalorije, 1.6 grama zasićenih masti, lutein i vitamine A i B12. Većina hranjivih materija se nalazi u žumancetu jajeta, stoga jedite i bjelance i žumance kako biste iskoristili sve dobrobiti jajeta za organizam.

Paradajz čorba

Lagana i svježa paradajz čorba može se jesti hladna ili topla, ne samo kao predjelo nego i kao međuobrok. Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C, kalijuma koji se nalazi u većini sportskih pića jer pomaže organizmu da održi ravnotežu tečnosti i djeluje kao zaštita od grčeva.

Prije treninga ne bi trebalo da unosite masti, jer se one sporo vare. Potrudite se da se ograničite na oko 15 grama masti u obroku prije treninga. Međutim, korisno je da znate da esencijalne masti podižu i održavaju nivo testosterona – ključnog hormona za izgradnju mišića. Ove masti možete da unesete kroz tunjevinu, jaja i piletinu.

Galerija

Bonus video: