Bojić osuđen na 18 mjeseci zatvora, Kožar oslobođen optužbe

U optužnici piše da su Bojić i Kožar, poslije nanošenja više teških povreda Šoškiću, primorali mladića da skoči u Lim
173 pregleda 0 komentar(a)
Željko Bojić, Foto: Jadranka Ćetković
Željko Bojić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.01.2014. 13:16h

Beranski policajac Željko Bojić osuđen je na 18 mjeseci zatvora, za nanošenje teških tjelesnih povreda sugrađaninu Miroslavu Šoćkića, dok je njegov kolega Adnan Kožar oslobođen optužbi. Bojić je oslobođen optužbi da je počinio krivično djelo ubistvo, za šta ga je teretila optužnica.

Šoškić je nestao 17. decembra 2008. godine, bježeći pred policijom, a njegovo tijelo pronađeno je kasnije na obali Lima.

Sudija Jokan Varagić je, obrazlažući presudu istakao da je izvedenim dokazima ”optuženi Bojić ostvario obilježja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret”, i da je pokojnog Šoškića udario više puta drškom pištolja nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život, dok je Kožar oslobođen jer njegova krivica nije dokazana.

“Sud smatra da je Bojić kriv što je 17. decembra 2008 godine u svojstvu ovlašćenog lica teško povrijedio pokojnog Šoškića i držeći ga za ruku, nanio povrede po licu i glavi, vjerovatno pištoljem ili nekim drugim mehaničkim predmetom.

“Kožar je oslobođen optužbi jer nije utvrđeno je da nanio povrede Šoškiću u svojstvu službenog lica”, kazao je sudiija Varagić.

U prvoj zvaničnoj verziji stradanja, Šoškić se, navodno, udavio u Limu, a sve povrede po glavi i tijelu, kako je vještačila dr Dragana Čukić, posljedica su udaranja o stijene i kamenje u vodi.

Optužnica je, međutim, uslijedila nakon nalaza dr Miodraga Šoća, čijim je vještačenjem utvrđeno da je smrt bila nasilne prirode, i da je povrede dobio jako zanhnutog tupo tvrdog predmeta.

Nakon izircanja presude, Bojiću i Kožaru je ukinut pritvor.

Bonus video: