Inspektori češljaju

Istraga obijanja kuće Stevana Luketića: Uviđaj je kasnio 36 sati i bio je površan

Lopovi su tačno znali šta traže - odnijeli su samo umjetnička djela, pa su novac, tehnika i ostale dfragocjenosti, ostali netaknuti
136 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Luketić, Foto: Luketicstevan.com
Stevan Luketić, Foto: Luketicstevan.com
Ažurirano: 31.01.2014. 20:25h

Inspektori Odjeljenja unutrašnje kontrole MUP-a, u budvanskoj stanici policije utvrđuju ko je odgovoran za propuste napravljene nakon pljačke porodične kuće preminulog evropskog skulptora Stevana Luketića na Svetom Stefanu.

Kuća Luketića obijena je u noći između 16. i 17. januara i tada su iz nje odnijete tri vrijedne skulpture. Tada u njoj nije bilo nikoga, jer je Stevanova supruga Eleonora bila u Zagrebu.

Lopovi su tačno znali šta traže - odnijeli su samo umjetnička djela, pa su novac, tehnika i ostale dfragocjenosti, ostali netaknuti.

Ukradene skulpture iz kuće, koja je bila i Stevov atelje sve do smrti, datiraju iz 1965. 1975. i 1980. godine. Njihova vrijednost se procijenjuje na više desetina hiljada eura.

U otvorenom pismu, članovi porodice Luketić nedavno su javnosti saopštili da su punih dan i po čekali da neko od pripadnika policije dođe na lice mjesta u utvrdi šta se dogodilo, nakon što su prijavili pljačku.

Zbog toga su Eleonora i njen sin dr Stefan Luketić, odlučili da zamrznu odluku o osnivanju Muzeja – galerije , posvećenog Stevanu Luketiću, koji je trebalo da bude otvoren ovoga ljeta u budvanskom Starom gradu.

Nakon njihovog pisma, u Budvu su poslati inspektori unutrašnje kontrole.

„Vijestima“ je potvrđeno da su inspektori prekjuče razgovarali sa Eleonorom, koja je ponovila optužbe na račun pripadnika policije.

“Tokom noći sa 16. na 17. januar 2014. godine, ponovo je obijena kuca Stevana Luketića na Svetom Stefanu gdje se nalazio njegov atelje u kojeme je radio i stvarao do pred samu smrt. Policija je bila pozvana odmah, i nije se udostojila izaći na mjesto zločina oko 36 sati. Kada su se najzad pojavili, nisu izvršili nikakva vještačenja, nisu uzimali otiske prstiju, nisu čak niti zapečatili objekat, ostavili su ga potpuno otvorenim i otišli”, navedeno je u pismu dr Stefana Luketića.

On je tada istakao da su sav nakit i svi elektronski uređaji “ostali potpuno netaknuti”.

Unutrašnja kontrola ispituje sve službenike policije, utvrđuje ko je primio poziv i ko su te noći bili dežurni policajci i inspektori.

Pokušavaju da saznaju kako se dogodilo da te noći nijesu, prema propisima, sprovedene sve radnje i mjere.

Luketići su još jednom ponovili da neće dati saglasnost za otvaranje muzeja, sve dok policija ne bude podnijela krivičnu prijavu i privela zakonu “sve one koji su prije deset godina uništili impozantnu Luketićevu fontana skulpturu “Sunce“ u centru Budve, koja je završila među starim gvožđem.

Odluku o osnivanju muzeja – galerije Stevanu Luketiću, popisali su 22. novembra prošle godine predstavnici porodice Opštine Budva, Javne ustanove Muzeji i galerije Budve i Narodnog muzeja.

Članovi porodice pokojnog umjetnika podsjetili su da su u Crnoj Gori već nestala mnoga djela Stevana Luketića, koja su bila vlasništvo društvenih preduzeća, poput hotela “Avala”...

Odluku o osnivanju muzeja – galerije Stevanu Luketiću, popisali su 22. novembra prošle godine predstavnici porodice Opštine Budva, Javne ustanove Muzeji i galerije Budve i Narodnog muzeja.