Pronađene pjesme legendarne Sapfo

Klasični filolog sa Oksforda objelodanio značajno otkriće
148 pregleda 0 komentar(a)
Sapfo, Foto: Academic.ru
Sapfo, Foto: Academic.ru
Ažurirano: 31.01.2014. 19:05h

Tekstolog i klasični filolog sa Oksforda Dirk Obink pronašao je dvije do sada nepoznate pjesme grčke pjesnikinje Sapfo, prenosi Dejli mejl.

Oksfordski profesor je ova dva pjesnička rukopisa legendarne pjesnikinje sa Lezbosa pronašao na drevnom paipirusu koji mu je vlasnik pokazao radi konsultacija. Novootkriveni rukopis je najstarije sačuvano djelo ove pjesnikinje. Harvardski profesor Albert Henriks primijetio je da su iz prve pjesme zagubljene samo dvije početne riječi, i ako se one ne računaju, u pjesmi nema nijednog drugog spornog fragmenta.

Poslije prve, slijedi početak druge pjesme čiji je kraj izgubljen. U prvoj pjesmi riječ je o Larseksu i Haraksu, muškarcima koje drevna grčka pjesnikinja naziva svojom braćom. Prije ovog otkrića nije bila poznata nijedna pjesma u koji bi se braća poetese sa Lezbosa pojavljivala. Pjesma u dijaloškoj formi pjeva o uspješnosti jednog prekomorskog pohoda Haraksa.

Istoričar Herodot je pisao o Haraksu kao putniku koji je oplovio Egipat i tamo izgubio bogatstvo tako da nije mogao da otkupi robinju Rodopis u koju je bio zaljubljen. Kao što je spominjao Herodot, pjesnikinja Sapfo je u svojim stihovima ismijala nesmotrenost svog zaljubljenog brata.

Druga pjesma je od prve odvojena horizontalnim crtama i sastoji se iz neujednačenih stihova iz kojih se jasno može vidjeti da se radi o obraćanju boginji Afroditi. Obje pjesme su napisane u strofama karakterističnim za Sapfino pjesništvo - antičkim logaedskim metrom koji je prva upotrijebila baš pjesnikinja sa Lezbosa. Po mišljenju profesora Obinka, pronađene pjesme pripadaju prvom od devet tomova lirike Sapfo, koji je bio posvećen porodično-biografskim temama kao i ljubavi i kultu bogova.

Nađeni papirus potiče iz II ili III vijeka nove ere iz egipatskog grada Oksirniha čije geogafsko područje se odlikuje suvom klimom što je stvorilo povoljne uslove za čuvanje mnogobrojnoih drevnih rukopisa na pergamentima.

Sapfo je živjela u VII vijeku prije nove ere na grčkom ostrvu Lezbosu, pisala je na eolidskom dijalektu starogrčkog jezika. Od devet tomova njene poezije do nas je došlo 170 fragmenata među kojima je jedna cijela pjesma i još četiri u znatnoj mjeri sačuvane (ne računajući novootkrivene). Jedna od te četiri u znatnom obimu sačuvanih pjesama Sapfo, pronađena je 2004, takođe u egipatskom gradu Oksirinhu.

Bonus video: