da stres nestane

Šta se dešava sa vašim tijelom poslije samo jednog treninga?

Vaše tijelo se mijenja nabolje i zato nemojte da odustanete od vježbanja...
97 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2014. 18:54h

Kada odlučite da počnete da vježbate, prvih nekoliko dana će vas sve boljeti, ali čak nakon prvih ne baš intenzivnih treninga, vaše tijelo se mijenja nabolje i zato nemojte da odustanete od vježbanja.

Vaša DNK može da se promijeni

U studiji iz 2012. godine, švedski istraživači su otkrili da kod zdravih, ali neaktivnih odraslih osoba koje samo nekoliko minuta vježbaju može da dođe do promjene u genetičkom materijalu njihovih mišićnih ćelija. Nasljeđujemo DNK od roditelja, ali životni faktori kao što je vježbanje mogu da igraju veliku ulogu u "paljenju" određenih gena.

Bolje ste raspoloženi

Kada počnete da vježbate, vaš mozak počinje da ispušta raznovrstan broj neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, poput endorfina i serotonina, koji su već poznati kao ključni u borbi protiv loše volje i depresije.

Možete da se zaštitite od dijabetesa

Isto kao suptilne promjene na DNK-u, male promjene u načinu kako se masnoće metabolišu u mišićima mogu da se dogode nakon vježbanja. U studiji iz 2007. godine navodi se da jedan trening smanjuje taloženja masnoća u mišićima, čime se zapravo poboljšava osjetljivost na insulin. Manja osjetljivost na insulin može da dovede do dijabetesa.

Imaćete bolji fokus

Talas krvi u mozak kada počnete da vježbate poboljšava rad moždanih ćelija, zbog čega ste više fokusirani kada završite trening. Istraživači su otkrili da postoji povezanost između fokusa i koncentracije i vježbanja, koje može da traje i samo desetak minuta.

Stres polako nestaje

Istraživači iz Amerike su ustanovili da samo 14 odsto ljudi vježba kako bi smanjilo stres. Čak i ako vam je samo vježbanje stres, treninzi smanjuju negativnost, jer podstiču bolji protok krvi u mozgu i poboljšavaju stvaranje endorfina.

Galerija

Preporučujemo za Vas