Britanska knjiga godine: Ubjedljiv prvijenac Nejtana Fajlera

Roman prati iskustvo devetnaestogodišnjeg Metjua Holmsa, kojeg proganja sjećanje na smrt brata kojoj je prisustvovao
0 komentar(a)
Nejtan Fajler, Foto: Theguardian.com
Nejtan Fajler, Foto: Theguardian.com
Ažurirano: 30.01.2014. 19:31h

Nejtan Fajler (33), dugogodišnji medicinski tehničar koji je radio sa mentalno oboljelim pacijentima, dobitnik je prestižne britanske Kosta nagrade za knjigu godine, za sagu o šizofreniji “The Shock of the Fall”, prenose agencije.

"Dijelom inspirisan autorovim iskustvom rada s pacijentima na odjeljenju za mentalno zdravlje, Fajlerov roman o gubitku, osjećaju krivice i mentalnoj bolesti, ocijenjen je “iznenađujuće dobro utemeljenim” za prvi roman", kazala je na svečanom proglašenju dobitnika nagrade “Costa Book of the Year” u Londonu predsjednica žirija, poznata spisateljica Rouz Tremejn.

Roman prati iskustvo devetnaestogodišnjeg Metjua Holmsa, kojeg proganja sjećanje na smrt brata kojoj je prisustvovao.

“To nije samo roman o šizofreniji, to je roman o tuzi”, kazala je Tramejn.

Fajler, bivši medicinski radnik a sada književnik i profesor kreativnog pisanja, osvojio je i novčanu nagradu od 30 hiljada funti.

Primajući nagradu, vidno šokiran, Fajler je zahvalio žiriju i svojoj supruzi Emili, s kojom je u braku od prošle nedjelje.

Predsjednica žirija priznala je da odluka nije bila jednoglasna, napomenuvši kako se ipak niko nije protivio konačnom odabiru.

Fajler je rekao BBC-u da je njegov roman natopljen tugom ali da vjeruje da je glavni junak neko sa kim čitaoci žele da provode vrijeme.

U SAD Fajlerova knjiga objavljena je pod naslovom “Where The Moon Isn't”, a u izdanju Lagune, u prevodu Marka Mladenovića, pojavila se prošle godine pod naslovom “Tamo gdje mjesec nije”.

Njegov je roman je prevladao u vrlo konkurentnom okruženju u kojem se takmičio sa popularnom spisateljicom Kejt Atkinson, čiji je roman “Life After Life”, priča o neprekidnom uskrsnuću, uvjerljivo vodio na kladionicama.

U konkurenciji su bili i biografkinja Lusi Hjuz Halet sa “The Pike”, pjesnik Majkl Simons Roberts sa “Drysalter” i pisac Kris Ridel sa “Goth Girl and the Ghost of a Mouse”.

Predsjednica žirija priznala je da odluka nije bila jednoglasna, napomenuvši kako se ipak niko nije protivio konačnom odabiru.

“Ta knjiga se ističe u vrlo dobroj konkurenciji. Glas kojim se autor služi kako bi ispričao svoju priču savršeno se stapa s temom i odlično održava do samoga kraja. Knjiga je izuzetno primamljiva a da pritom nije sentimentalna”, kazala je Tremejn.

Književna nagrada Kosta dodjeljuje se autorima u Velikoj Britaniji i Irskoj i jedna je od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada.

Od kad je 1985. uvedena kategorija Knjige godine, “The Shock of the Fall” je peti debitantski roman kojem je dodijeljena ta titula.

Jedanaest je puta dodijeljena romanu, po pet puta zbirci poezije i biografiji, a samo jednom knjizi za djecu.

Književna nagrada Kosta dodjeljuje se autorima u Velikoj Britaniji i Irskoj i jedna je od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada.

Jedinstvena je po tome što u jednakoj mjeri uvažava ostvarenja u području dječje i literature za odrasle. Prošle godine, Knjigom godine proglašena je istorijska saga “Bring Up The Bodies” Hilari Mantel, koja je iste godine osvojila Bukera.

Na svečanom proglašenju dobitnika nagrade “Costa Book of the Year” dodijeljena je i nagrada za kratku priču “Costa Short Story Award” spisateljici i pjesnikinji Ejndžel Ridman iz Njukastla, za priču “The Keeper of the Jackalopes”.

Pjesnik, reditelj i stendap komičar

Nejtan Fajler živi i radi u Bristolu, u Engleskoj.

Radio je tri godine na psihijatrijskom odjeljenju kao medicinski radnik, a od 2007. godine radi kao istraživač pri akademskom odjeljenju za psihijatriju Bristolskog univerziteta.

Nejtan Fajler je i stendap komičar i autor nekoliko kratkih filmova za koje je dobio brojne nagrade.

“Edip”, njegov kratki film, osvojio je 2005. godine BBC-jevu nagradu “Best New Film Maker” i dobio međunarodna priznanja među kojima su nagrada za najbolji film berlinskog filmskog poetskog festivala (2006) i nagrada publike na međunarodnom festivalu filmske komedije u Torontu.

Završio je kreativno pisanje na Univerzitetu Bat Spa u Engleskoj. Njegovi tekstovi, scenariji i pjesme emituju se na televiziji, radiju, i u pozorištu.

Bonus video: