MCP prijavila krađe u vjerskim objektima na teritoriji opštine Cetinje

Prijavljene provale i krađe u hramu Svetog Dimitrija u selu Ugnji i crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Bajicama
76 pregleda 0 komentar(a)
Mitropolija crnogorsko-primorska, Foto: Screenshot mitropolija.com
Mitropolija crnogorsko-primorska, Foto: Screenshot mitropolija.com
Ažurirano: 29.01.2014. 13:48h

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da se od početka godine desilo nekoliko provala i krađa predmeta iz hramova na teritoriji opštine Cetinje.

Kako navode, početkom januara provaljen je hram Svetog Dimitrija u selu Ugnji, odakle je pokraden dio velikog svijećnjaka i palionice za svijeće.

"Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Bajicama provaljena je 17. i 23. januara. Nasilno su provaljena bočna vrata i iz crkve je prvi put ponešeno oko 160 eura, a potom i određeni broj crkvenih sasuda: darohranilnica, veliko kandilo, manje kandilo sa posvetom, kadionica, malo kandilo bez emajla, kandilo sa posvetom na pločici, srebrni krst sa časne trpeze, nekompletna kadionica i posuda za teplotu", navodi se u saopštenju.

Slučajevi su prijavljena policiji, a Mitropolija crnogorsko-primorska je upozorila na mogućnost novih provala.

"Pošto postoji osnovan strah od novih provala u naše seoske crkve, a kako je moguće da pomenuti ukradeni crkveni sasudi još uvijek nijesu uništeni, niti se nalaze van Crne Gore, to Vas najljubaznije umoljavamamo, da preko svojih nadležnih službi učinite sve što bi spriječilo dalje provale i krađe, i što bi, prije svega, otkrilo počinioce navedenih nedjela", navodi se u dopisu Mitropolije cetinjskom Odjeljenju bezbjednosti.

Bonus video: