Predstavljeni naši olimpijci: Rožajac prvi u defileu

Crnogorski barjak u Sočiju nosiće član skijaškog kluba "Rožaje" Tarik Hadžić, koji je B normu obezbijedio u slalomu i veleslalomu
65 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2014. 14:30h

Na 22. Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, među 80 zemalja učesnica biće i Crna Gora. Sa B oplimpijskim normama u alpskom skijanju našu zemlju će na najvećoj smotri u zimskim sportovima među 3.000 sportista predstavljati Ivana Bulatović i Tarik Hadžić.

Crnogorski barjak u Sočiju nosiće član skijaškog kluba "Rožaje" Tarik Hadžić, koji je B normu obezbijedio u slalomu i veleslalomu, dok je članica “Bjelasice, Bulatović, sakupila dovoljan broj bodova za učešće u olimpijskom slalomu.

Povodom uspjeha crnogorskih skijaša u borbi za olimpijske kvote, Crnogorski olimpijski komitet je danas organizovao konferenciju za novinare, kojoj su osim olimpijaca prisustvovali selektor Skijaškog saveza Crne Gore, Rajko Kosić, predsjednik COK-a Dušan Simonović i Predrag Marsenić, sportski direktor COK-a i šef naše misije u Sočiju.

"Prethodne dvije godine su za mene bile jako teške, jer sam nakon izborenih bodova za olimpijsku normu prije dvije sezone, prošlu morala propustiti zbog povrede. Ipak sam ove godine u pet kvalifikacionih trka uspjela da potvrdim normu i ostvarim san - plasman na ZOI. Mi nismo imali dovoljno treninga i pravih priprema da bismo obećavali nekakav dobar rezultat, ali ću se truditi da sa što manje sekundi zaostatka završim takmičenje. Ipak, iskustvo iz Sočija pomoći će mi da se boljem rezultatu nadam u narednom olimpijskom ciklusu", kazala je 19-godišnja Bulatović, koja će biti prva Crnogorka učesnica ZOI.

Njen vršnjak iz Rožaja, Hadžić, uspio je da ove sezone potvrdi normu iz prethodne sezone, i najbolje je rangirani crnogorski skijaš.

"Nijesmo imali ni prave uslove za trening, niti odgovarajuću opremu i zato je bilo jako teško izboriti norme. Ubuduće se nadamo većoj podršci, kako bi imali i bolje rezultate. Ipak, ponosan sam što ću u Sočiju ispred Crne Gore i Rožaja nositi crnogorsku zastavu, i potrudiću se da ih prezentujem na najbolji moguići način", obećao je Hadžić.

Osim njih, dovoljan broj FIS bodova za olimpijsku normu u slalomu sakupio je i član “Bjelasice” Mladen Minić, ali je Hadžić zahvaljući većem broju poena i uspjehom u obje discipline dobio prednost. Na prethodnim ZOI u Vankuveru, Crna Gora je u Bojanu Kosiću imala prvog učesnika zimskih olimpijskih igara, ali su člana nikšićkog Javorka povrede omele u pohodu na novi plasman.

"Naš cilj nakon Vankuvera je da imamo veći broj normi i da naše učešće ne spriječi povreda, kao u slučaju pobjednika posljednjeg spusta u Kicbilu, Austrijanca Hanesa Rajhelta. I uspjeli smo da napravimo kvalitativni pomak naprijed, jer su tri naša takmičara imali norme, a napravili smo napredak da sada sa sigurnošću možemo računati da ćemo na svim narednim takmičenjima uspjeti da izborimo norme. Očekujemo i dalji napredak našeg skijanja, jer imamo talentovanih skijaša koji godinama naporno rade u planinama za ostvarenje sportskog sna - učešća na olimpijskim igrama. Nemamo tradiciju u ovim sportovima ali imamo poleta i želje, kako bi što više naših takmičara postizali bolje rezultate. Hadžić je izborio norme u slalomu i velslalomu, ali će zahvaljujući dodatnim FIS kriterijumima i Bulatović u Sočiju nastupiti u obje discipline", naglasio je selektor Rajko Kosić.

Bezbjednost jedina briga

"Crnogorska ekspedicija put Sočija kreće 4. februara sa aerodroma u Zagrebu, a ceremonija podizanja crnogorske zastave biće dva dana kasnije. Naši takmičari će nastupe imati od 18. do 22. februara. U Sočiju ćemo imati zadovoljavajuće uslove, jer su staze od olimpijskog sela udaljene svega tri kilometra", obavijestio je Predrag Marsenić, šef crnogorske misije u Sočiju.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović istakao je ogroman značaj crnogorskog učešća u Sočiju.

"Uspjeli smo u teškim uslovima da povećamo broj takmičara konkurentnih za olimpijske norme u alpskom skijanju, a ZOI će nam pokazati gdje smo u ovom trenutku. Izdvajanja za skijanje ne dozvopljavaju da se razmišlja o ozbiljnijem rezultatu, ali ove manifestacije propagiraju suživot i mir u svijetu, a naše brojnije učešće je bitno i zbog većeg broja stipendija MOK-a za naše skijaše. Skijaški savez i COK su u skladu sa skromnim mogućnostima pomogli pripreme, a nadamo se boljim uslovima pa samim tim i rezultatima ubuduće".

"U Sočiju se bezbjednost igara nameće kao najveći problem, a COK je zbog toga u svakodnevnim kontaktima sa našom ambasadom u Rusiji, ali i Ruskom u Crnoj Gori kao i sa Ruskim olimpijskim komitetom. Nadamo se da će sve proteći u najboljem redu u skladu sa principima olimpizma, koji propagira mir", kazao je Simonović, u prepunoj konferencijskoj sali COK-a.

"Očekujemo da će država konačno obezbijediti i bolje uslove za rad COK-a, jer je i krajnje vrijeme da pozovemo predsjednika MOK-a u posjetu Crnoj Gori, a sada ga nemamo gdje primiti. Zato se prema državi mora pokrenuti kampanja stvaranja boljih uslova rad Crnogorskom olimpijskom komitetu", zaključio je Simonović

Galerija

Bonus video: