Uhapšenima u akciji "Trio" ukupno preko 70 godina zatvora

Organizator kriminalne grupe, kako je navedeno u presudi Slavo Brajović, zbog stvaranja kriminalne organizacije i prodaje marihuane osuđen je na pet godina i deset mjeseci zatvora
1166 pregleda 6 komentar(a)
hapšenje, akcija Trio, Foto: Zoran Đurić
hapšenje, akcija Trio, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.01.2014. 18:22h

Dvadeset tri pripadnika iz četiri krimalne grupe, osuđeni su u podgoričkom Višem sudu, zbog stvaranja krimi organizacije i šverca marihuane.

Presudu je izreklo vijeće sutkinje Biljane Uskoković, koja je u obrazloženju presude navela da je sud, na osnovu preslušanih mjera tajnog nadzora, saslušanjem svjedoka i zapisnicima o pretresu stanova, utvrdio da je dokazano da su optuženi švercovali marihuanu na teritoriji Albanije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Svi osuđeni, uhapšeni su u policijskoj akciji Trio.

Zbog stvaranja kriminalne organizacije i prodaje marihuane, Savo Brajović osuđen je na pet godina i deset mjeseci zatvora, Dragan Gačević na pet godina i dva mjeseca, Stevo Nikolić na šest godina i šest mjeseci, Dušan Nikolić na četiri godine i deset mjeseci, Predrag Radulović na pet godina i četiri mjeseca, Radovan Bulatović, Luka Ćorović, Darko Pantović i Boris Durutović na po dvije godine i deset mjeseci zatvora, Mirko Andrijašević na tri godine, Nebojša Pantović na tri godine i četiri mjeseca, Gligor Pejović na godinu i deset mjeseci, Slobodan Pejović na tri godine i četiri mjeseca i Enis Memić na godinu zatvora.

Adrijan Krstović osuđen je na tri godine i četiri mjeseca, Vladica Bojović na dvije godine i deset mjeseci, Vladimir Blečić na tri godine i dva mjeseca, a Jonuz Hadžibeti i Bjanka Ivanović na po dvije godine zatvora.

Dejan Kožulović “dobio” je dvije godine i deset mjeseci, Miladin Kijanović godinu, Vojislav Marković tri godine i četiri mjeseca i Milan Sekulić tri godine i dva mjeseca zatvora.

Fikret Koljenović osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog neovlašćenog držanja oružja.

U presudi se navodi da je Dragan Gačević nabavljao i ugovarao prodaju marihuane u BiH i da je realizovao više isporuka, od kojih je jedna bila 55 kilograma. Enis Memić je, piše, marihuanu prenosio iz Albanije do Tuzi, a zatim do Bijelog Polja, pa dalje u BiH. Kod Gligora Pejovića u stanu u Kotoru je pronađeno 900 grama marihuane. Dušan i Stevo Nikolić, kao i Bjanka Ivanović, prenosili su oko 60 kilograma marihuane jedrilicom iz Kotora do Splita, a plovna jedinica MUP-a Crne Gore zaplijenila je 58 kilograma i 640 grama.

U policijskoj akciji Trio, zaplijenjeno je 250 kilograma marihuane i veća količina oružja.

U optužnici piše da su osuđeni, u periodu od 1. juna do 26. decembra 2011. godine, kao organizatori i pripadnici četiri kriminalne grupe djelovali na prostoru Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, sa kriminalnim organizacijama iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

U sudskom postupku Dragan B. Gačević iz Nikšića nije priznao da je prodavao drogu, ali jeste da je neovlašćeno držao oružje. Ocijenio je da je optužnica proizvoljna i da protiv njega nema dokaza.

“Tužilac je samo na njemu poznat način tumačio telefonske razgovore. Apsolutno je netačno da sam imao telefonsku komunikaciju sa nepoznatom osobom iz Albanije radi prodaje droge. Od optuženih poznajem Slava Brajovića, kojem sam prodavao prasiće, a kod njega sam bio na slavi u novembru 2011”, izjavio je Gačević.

Optuženi Nikšićani Stevo V. Nikolić i Dušan V. Nikolić, nisu iznosili odbranu, niti odgovarali na pitanja. Odbranu nije iznosio ni optuženi Gligor R. Pejović (21) iz Nikšića, koji se branio ćutanjem. Optuženi Luka M. Ćorović (28) iz Nikšića rekao je da se ne osjeća krivim.

Radovan R. Bulatović negirao je optužnicu i kazao da se ona zasniva na pretpostavkama tužilaštva. Vladimir R. Blečić, rekao je da nikada nije kupovao, a ni prodavao drogu. Tvrdi da je prodavao fotografsku opremu, polovnu medicinsku opremu, kao i da se bavio prodajom zlata.

Bonus video: