80 godina od rođenja pjesnika Branka Miljkovića: Ostao vječito mlad

Prve pjesme u Beogradu, Branku Miljkoviću objavljuje Oskar Davičo 1955. u časopisu “Delo“
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2014. 18:17h

Na današnji dan prije osamdeset godina rođen je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih pjesnika prošlog vijeka, Branko Miljković.

Branko Miljković rođen je u Nišu 29. januara 1934. godine. Djetinjstvo je provodio u periodu Drugog svetskog rata, u porodičnoj kući na periferiji Niša.

Odrastanje u porobljenom Nišu, u kome je bio svjedok strahota rata i nasilja, najvjerovatnije će kasnije u psihološkom smislu biti začetkik tema o smrti u njegovoj poeziji.

Branko je bio učenik gimnazije “Stevan Sremac“ u Nišu, gdje je njegov pjesnički dar otkriven u školskom književnom društvu “Njegoš“.

Prvu pjesmu objavio je 1952. u beogradskom listu “Zapisi“. Imao je tada osamnaest godina. U Nišu, pjesme objavljuje u “Službenom glasniku“, “Glasu omladine“, “Našem putu“, “Gledištima“...

Godine 1953. iz Niša je otišao u Beograd na studije filozofije i na Filozofskom fakultetu diplomirao je 1957. Još kao student (1956) pripadao je grupi neosimbolista koji su nastojali da u poeziji sintetizuju pjesničko iskustvo simbolista i nadrealista.

Prve pjesme u Beogradu mu objavljuje Oskar Davičo 1955. u časopisu “Delo“, i time mu otvara vrata ostalih izdavača i stranice brojnih časopisa.

"Izabrane pesme" (foto: kupindo.com)

Ubrzo potom slijedi njegova prva zbirka pjesama “Uzalud je budim“ 1956, kojom postiže uspjeh kod publike i kritičara, a potom i zbirke pjesama: “Smrću protiv smrti“ (zajedno sa Blažom Šćepanovićem, 1959), “Poreklo nade“ (1960), “Vatra i ništa“ (1960), “Krv koja svetli“ (1961)...

Književna kritika ga je vrlo brzo, bez obzira na njegovu mladost, svrstala u sam vrh srpske poezije.

Njegove rane pjesme pokazuju uticaj francuskih simbolista Valerija i Malarmea, kao i Heraklitove filozofije.

Najznačajnija je njegova zbirka “Vatra i ništa“ u čijoj se osnovi, pored antičkih, nalaze nacionalni mitovi i legende koje je on utkao u sopstvenu poetiku, posebno u ciklusu “Utva zlatokrila“.

Branko Miljković tragično je okončao život 12. februara 1961. godine u Zagrebu.

Povodom obilježavanje osamdeset godina od rođenja velikog pjesnika, danas će se u 11 sati kraj Brankovog groba na beogradskom Novom groblju, okupiti predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, Filološkog fakulteta u Beogradu, Instituta za književnost i umetnost, Instituta za srpski jezik SANU, Biblioteke grada Beograda, Srpske književne zadruge, Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra, Društva književnika Vojvodine, Udruženje književnih prevodilaca, kao i veliki broj književnih stvaralaca i poštovalaca djela Branka Miljkovića.

Ceremoniju odavanja počasti predvodiće državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić.

Galerija

Bonus video: