Brazil predstavio troškove za Olimpijadu 2016. godine

Brazilske vlasti saopštile su danas da će ta zemlja potrošiti 2,3 milijarde dolara na približno polovinu infrastrukturnih objekata potrebnih za organizaciju Olmipijskih igara 2016.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 23:21h

Brazilske vlasti saopštile su danas da će ta zemlja potrošiti 2,3 milijarde dolara na približno polovinu infrastrukturnih objekata potrebnih za organizaciju Olmipijskih igara 2016. godine, a da su konačni troškovi za sada nepoznati.

Procjenu troškova objavila je brazilska Javna olimpijska administracija, koja je koordiniše aktivnosti tri nivoa brazilskih vlasti - državnih, pokrajinskih i lokalnih - u pripremi Olimpijade.

Zvaničnici su predstavili troškove za 24, od ukupno 52 projekta potrebnih za ugošćavanje Olimpijskih igara. Oni su naveli da će preostali projekti će još podići izdatke, ali nisu iznijeli nikakve procjene.

Brazilski zvaničnici su pod snažnim pritiskom javnosti i medija da objave detalje troškova, s ozbzirom da su u zemlji mijenjani budžeti od 2009. godine, kada je Rio de Žaneiru dodijeljena organizacija igara.

Prekoračenje budžeta i kašnjenje karakteriše i pripreme Brazila kao domaćina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu.

U originalnim dokumentima kojima su konkurisali za Olimpijadu, brazilski zvaničnici su ukupne troškove za njenu organizaciju procijenili na 14 milijardi dolara, što je približno isti iznos kao i za ovogodišnji mundijal.

Prošle sedmice, organizatori olimpijade u Riju su saopštili da raspolažu operativnim budžetom od 2,9 milijardi dolara, što je znatno manje od očekivanog.

Taj budžet namijenjen je isključivo za operativne troškove vezane za olimpijadu, poput tehnologije, radne snage i administrativnih troškova.

Danas objavljena cifra odnosi se na infrastrukturne objekte koji su direktno vezani za igre, poput sprotskih borilišta, olimpijskog sela, medijskih centara i sličnih.

Iz budžeta Olimpijade izostavljen je najskuplji projekat, 16 kilometara linija metroa od centra Rio De Zzaneira do glavnih sportskih borilišta.

Organizatori su naveli da bi taj projekat ionako bio građen i da ga ne treba posmatrati kao dio olimpijskog budžeta.

Bonus video: