Salvador Dali: 25 godina od smrti legendarnog nadrealiste

Ovaj jubilej je prilika da se svijet prisjeti svih mogućih kontroverzi vezanih za ovog umjetnika
241 pregleda 1 komentar(a)
Salvador Dali, Foto: Arthistory.about.com
Salvador Dali, Foto: Arthistory.about.com
Ažurirano: 28.01.2014. 09:18h

Život Slvadora Dalija odredile su brojne bizarnosti poput izbacivanja iz škole, gušenja tokom predavanja u okviru londonske izložbe, njegovi kućni ljubimci su bili umjetnička djela, putovanja su mu bila u znaku kabastog prtljaga, oženio je prijateljevu suprugu i njenim zahtjevima ostao vjeran do smrti...

Protekle sedmice obilježeno je 25 godina od smrti jednog od najpoznatijih predstavnika nadrealizma, umjetnika koji je ostao zapamćen po ekstravagantnom izgledu i luckasto uvijenim dugim brkovima. To je to bila prilika da se svijet prisjeti svih mogućih kontroverzi vezanih za ovog umjetnika.

Dali, umjetnik u usponu, odbio je ispitivanje iz istorije umjetnosti na završnom ispitu, tvrdeći “da ni jedan od profesora iz škole nema dovoljno kompetentnosti za procjenu njegove genijalnosti”. Njegov razlog za odlazak nije bio ideološki, već praktične prirode: želio je da njegov otac nastavi da ga finansira, što bi inače prestalo čim bi završio školu. Umjesto toga, imao je razlog da otputuje u Pariz i nastavi studije o očevom trošku.

Uprkos čestim vanbračnim aferama s obje strane, Dali i Gala ostali su zajedno do njene smrti. Dali je za nju kupio dvorac u Pubolu. Navodno je smio da je posjećuje samo uz pismeni poziv s njene strane. Gala je pravila zabave za svoje ljubavnike sve do starosti

Dali je tokom londonske međunarodne izložbe nadrealizma 1936, u vrijeme kada je bio na vrhuncu karijere, održao predavanje obučen u staromodno ronilačko odijelo. Na taj način je želio da pokaže kako egzistira na dnu mora podsvjesnog. Obožavaoci nisu odmah primijetili da se umjetnik guši unutar staklene kugle, već su mislili da je pretjerana gestikulacija dio njegovog performansa. Sve dok se nije gotovo onesvijestio, a pjesnik Dejvid Gaskojn priskočio mu u pomoć, otvorivši kacigu.

Dali je u šezdesetim godinama nabavio obojanog leoparda kojeg je nazvao Babu, i vodio ga je na uzici svuda gdje se pojavljivao, čak i u restoran na Menhetnu. Kad se jedan od gostiju uplašio, Dali ga je smirio objašnjenjem da je Babu zapravo “normalna mačka obojana u pop-art stilu”.

Dali je uvijek nosio težak prtljag. Prilikom posjete Njujorku 1934, nosio je na sebi odijelo za spašavanje, a dok je putovao vozom kanapom je bio vezan za svoje slike. Dočekali su ga paparaci na koje je bacio dvometarski štruc hljeba.

Nije bio idealan gost u kvizovima što potvrđuje njegovo gostovanje u “What's My Line”, u kojem su takmičari trebali da pogode profesiju i ime gosta pitajući samo pitanja na koja bi gost odgovarao sa “da” ili “ne”. Dali je na snimanju, zbog neadekvatnog predstavljanja, napravio haos, tvrdeći da je bio pisac, TV ličnost, sportista i ilustrator stripova. Jedan od učesnika bio je toliko iziritiran da je iz očaja povikao: “Ne postoji ništa što ovaj čovjek ne zna da radi”.

Bez nasljedstva zbog Gale

Obožavanu Galu umjetnik je upoznao 1929, dok je još bila u braku s njegovmi prijateljem, francuskim pjesnikom nadrealistom Polom Elijarom. On se kasnije diplomatski pojavio kao gost na njihovom vjenčanju.

Dalijev odabir povrijedio je njegovu porodicu, oni nisu odobravali što je Gala već bila majka i starija od njega deset godina.

Otac ga je razbaštinio zbog vjenčanja. Uprkos čestim vanbračnim aferama s obje strane, Dali i Gala ostali su zajedno do njene smrti.

Dali je za nju kupio dvorac u Pubolu. Navodno je smio da je posjećuje samo uz pismeni poziv s njene strane.

Gala je pravila zabave za svoje ljubavnike sve do starosti.

Bonus video: