"Whiplash" trijumfovao na jubilarnom 30. Sundance festivalu

Sandens ove godine proslavlja 30. rodjendan raznovrsnim filmovima od horora do komedije i drame.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 09:49h

Film "Whiplash", drama o džez bubnjaru, osvojio je Gran pri festivala američkog nezavisnog filma Sandens (Sundance).

Reditelj filma Demijen Šazel već je prossle godine dobio nagradu za najbolji kratkometražni film sa istom temom.

Nagradu za najbolji američki dokumentarni film u subotu uveče dobio je "Rich Hill" Trejsi Droz Tragos i Endrua Droz Palerme, priča o tri dječaka u jednom gradiću u Misuriju.

Nagradu za najbolji strani film osvojio je Čileanac Alehandro Fernandes Almendras za triler "Matar a un hombre" (Ubiti čoveka), a najbolji strani dokumentarni film Talal Derki za "Return to Homs" o posljedicama rata u Siriji.

Nagradu publike dobili su "Whiplash", drama u Etiopiji "Difret", priča o uticaju muzike na pacijente sa Alćajmerovom bolessću "Alive Inside: A Story of Music & Memory", kao i istinita priča o Palestincu, izraelskom sspijunu "Green Prince".

Sandens ove godine proslavlja 30. rodjendan raznovrsnim filmovima od horora do komedije i drame.

Festival, koji se zvanično zatvara danas i održava planinama američke države Juta, osnovao je prije 30 godina glumac i reditelj Robert Redford kako bi pomogao nezavisnu produkciju u SAD gdje vlada Holivud.

U početku skroman, festival je postao nezaobilazna stanica američkih i stranih autora i znatno je uticao na karijere reditelja kao što su Kventin Tarantino, Robert Rodriges, Devijd O'Rasel, Pol Tomas Anderson, Stiven Soderberg, Džim Džarmuss i Daren Aronofski.

Sandens je ove godine ponudio 121 dugometražni film, od kojih je 100 premijerno prikazano.

Od tih filmova, 54 su prva rediteljska ostvarenja, od kojih se 35 takmičilo za nagradu.

Direktor festivala Džon Kuper izjavio je da nezavisna kinematografija postaje sve zastupljenija u svim filmskim žanrovima.

Galerija

Bonus video: