Šta sve krije ženski neseser?

Potrebno je redovno prati sunđere, aplikatore, četkice koje koristimo prilikom šminkanja
214 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 13:19h

Iako ih gotovo svakodnevno koristimo, mnoge od nas zaboravljaju koliko se zapravo toga krije u kozmetičkoj torbici, što može da nas košta i zdravlja.

Učinite ovo svakih nekoliko nedjelja i nećete se bojati akni i nečistog lica.

Voditeljke televizije Fox 29 su na analizu poslale svoje nesesere, ali i omiljene kozmetičke proizvode kojima se svakodnevno služe kako bi pred televizijskim kamerama izgledale što bolje.

Mikroskopskom analizom koju su proveli bakteriolozi utvrđeno je da se u ženskoj torbici nalazi '241 kolonija prljavštine'. Laboratorijskim testiranjem 'obradili' su se i neki od najučestalijih i najviše korištenih kozmetičkih proizvoda, nakon čega je utvrđeno kako su četkice za maskaru, tuševi za oči i kistovi za puder plodno tlo za leglo bakterija.

Sudeći prema rezultatima istraživanja koje je sprovelo Evropsko društvo kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti, ovakva legla bakterija uzrokuju više od pedeset posto svih krvnih infekcija.

Četka za obrve koju je koristila jedna od voditeljki pokazao se pozitivnim na četiri kolonije micrococcus luteus - bakterije koja se nalazi na mnogim mjestima uključujući ljudsku kožu, vodu, prašinu i zemlju - a koja se smatra bezopasnom, osim u rijetkim slučajevima mikrokoknih infekcija kod ljudi sa slabim imunološkim sistemom.

Na četkli za puder i četkici maskare pronađena je stafilokok epidermidis, bakterija koja se redovno pronalazi na koži i u bolničkom okruženju. Tokom posljednjih nekoliko godina upravo ovaj organizam bio je primarni uzrok infekcija povezanih s protezama, što može dovesti do udara na imunološki sistem i hronične bolesti.

'Kako šminka postaje sve starija, konzervansi u njoj postaju sve istrošeniji, što pogoduje stvaranju bakterija', upozoravaju bakteriolozi te napominju kako bi trebalo veoma da se vodi računa o roku trajanja kozmetičkih proizvoda i na vrijeme ih zamijeniti novima.

Takođe, potrebno je redovno prati sunđere, aplikatore, četkice koje koristimo prilikom šminkanja, a isto treba napraviti i sa neseserom u kom se čuvaju kozmetički proizvodi. Osim toga, trudite se da šminku uvijek dirate svježe opranim rukama.

Galerija

Bonus video: