Diddo se okušao u novoj tehnici: Lobanja od kokaina

Diddou nikad ne nedostaje projekata kojima će uposliti ruke, niti tema kroz koje će istražiti svoje ideje
63 pregleda 1 komentar(a)
Lobanja od kokaina, Foto: Diddo
Lobanja od kokaina, Foto: Diddo
Ažurirano: 27.01.2014. 14:16h

Holandski konceptualni umjetnik Diddo izvajao je lobanju od kokaina kupljenog na ulici u okviru novog projekta koji istražuje ljudsko ponašanje. Čovjek čije su mušterije Kanje Vest, Lejdi Gaga i Saša Baron Koen, je 36-godišnjak koji sada pokušava napraviti drugačiji prodor u svijetu umjetnosti.

Projekat "Ecce Animal" (Evo životinje) pokušava da isprovocira gledaoca da razmisli o prirodi čovjeka, bez glorifikovanja zavisnosti od droge ili upozorenja protiv nje.

Diddo je koristio prah testiran u laboratoriji kako bi se utvrdila njegova čistoća. On je izabrao da koristi drogu uglavnom zato što nadopunjuje njegovu umjetničku poruku.

"Ne osjećam se pozvanim da obrazujem ljude o potencijalnim opasnostima droge", kaže on . "U projektu 'Ecce Animal' kokain je iskorišten u kombinaciji sa simbolom smrtnosti, dakle , vrlo direktno je povezan sa opasnošću".

“Ecce Animal” može izgledati jednostavno, ali Diddoova kreacija inspirisana je upravo ljudskom složenošću.

"Za mene, ljudsko ponašanje je zagonetka i neprekidna promjena", kaže on. "Mi ne možemo živjeti zajedno, a ne možemo živjeti ni odvojeno. 'Ecce Animal' pokušava da iskristališe istinsku ljudsku energiju koju stvara ovaj sukob”.

Od Jorikove u “Hamletu” do Van Gogove "Lobanje sa upaljenom cigaretom" i dijamantima ukrašene platinaste lobanje pod nazivom “Za ljubav Boga” Demijena Hirsta, lobanje su popularni motiv stoljećima.

Ali Diddo kaže da njegova lobanja od kokaina nije svjesno zasnovana prethodnim predstavama. Njega, zapravo, fascinira kao uspijevamo da živimo sa sviješću o realnosti smrti u skrivenim ćoškovima uma.

"Počelo je sa idejom, a ne sa slikom", kaže on. "U ovom slučaju, moja ideja vrti se oko napetosti između naše 'ljudske' i 'životinjske' strane".

Za razliku od mnogih svojih savremenika, Diddo ne slijedi nijednog umjetnika ili pokret. On je nadahnut najviše ličnim krizama, a ne velikim političkim pitanjima.

"Tu ljudsko ponašanje izlazi na površinu na najzanimljivije načine", kaže on. "Meni je zaista fascinantno ispitati prostor između onoga što smo izabrali da mislimo o sebi i onog što dopuštamo drugima da misle o nama".

Radovi Andresa Basurta

Diddo piše kratke interpretativne pjesme koje prate njegove likovne radove - potez koji je za njega kao umjetnika lično važno sredstvo za komunikaciju sa publikom.

"Ono što se nadam da ću postići svojom umjetničkom izjavom je da pružim ljudima malo usredsređenosti i definišem 'arenu za misli'", kaže on. "Samo umjetničko djelo nikada nije potpuno”.

Diddou nikad ne nedostaje projekata kojima će uposliti ruke, niti tema kroz koje će istražiti svoje ideje. Njegov sljedeći izvor inspiracije? Snaga omamljivanja.

"Pretjerana želja za moćnim otrovima naglašava neravnotežu između naše unutarnje životinje i društva", kaže on.

"Svako od mojih djela je' proces razmišljanja u toku'. Moja glavna poruka je jednostavna: Dovodi sve u pitanje i misli svojom glavom" .

Bonus video: