Marković: Nijesu me pitali je li Jovanović ugrožen

Ministar pravde kaže da je tražio provjeru tvrdnji o mogućem planu unutar tajne policije da se likvidira urednik Dana
80 pregleda 67 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 08:04h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković izjavio je juče da je u avgustu 2002. godine, dok je bio šef Službe državne bezbjednosti, tražio od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Andrije Jovićevića da se ispitaju tvrdnje urednika "Dana" Duška Jovanovića da mu neko iz SDB sprema likvidaciju.

On je rekao da se Jovićeviću obratio nakon što je Duško Jovanović to objavio u svom listu, ali da je ministar, uz obrazloženje da Jovanović nije podnio krivičnu prijavu, odbio da postupi po takvom zahtjevu.

Marković je kazao i da je, prilikom saslušanja kod istražnog sudije Radomira Ivanovića 2004. godine, nekoliko mjeseci nakon ubistva Jovanovića, odgovarao na konkretna pitanja koja su mu postavljana i da, koliko se sjeća, nijedno pitanje nije bilo u kontekstu njegovih eventualnih saznanja o ugroženosti Jovanovića.

Ukazivao sam na određene rizike i opasnosti koji se tiču bezbjednosti g. Jovanovića i o tome sam obavijestio tadašnjeg ministra. Takođe, pokojni Duško Jovanović je određene sumnje u vezi sa svojom bezbjednošću saopštavao i ministru Jovićeviću. Nijesam mogao da kažem od koga mu opasnost konkretno prijeti, jer takve informacije nijesam imao, kazao je Marković

"Nakon što je Duško Jovanović objavio da ima informacije da mu prijeti opasnost od nekoga iz SDB, poslao sam pismo ministru Jovićeviću u kojem sam insistirao da se preduzmu službene policijske radnje i ispitaju sve okolnosti i navodi izjave g. Jovanovića, te da se potvrdi ili odbaci javno saopštena tvrdnja. Odgovor tadašnjeg ministra je bio da on to ne može da uradi jer Jovanović nije podnio krivičnu prijavu. Poslao sam novi dopis u kojem sam saopštio da krivična prijava nije uslov da se preduzmu radnje, već da policija može da postupa i na osnovu onoga što se pojavi u javnosti. Naime, bilo koji način saopštavanja (anonimna prijava, javno pogovaranje, plasiranje preko sredstava informisanja i sl.), imaju karakter krivične prijave. Moj zahtjev, ipak, ministar nije uvažio", rekao je Marković "Vijestima nedjeljom".

Povodom pisanja "Dana" da Marković, prilikom saslušanja kod istražnog sudije 14. septembra 2004. godine nije nijednom riječju spomenuo da je znao da je Jovanoviću bila ugrožena bezbjednost, Marković kaže da nema govora o bilo kakvom prećutkivanju, već da je on odgovarao na konkretna pitanja istražnog sudije.

"Ja sam, kao što sam rekao u emisiji 'Načisto', ukazivao na određene rizike i opasnosti koji se tiču bezbjednosti g. Jovanovića i o tome sam obavijestio tadašnjeg ministra. Takođe, pokojni Duško Jovanović je određene sumnje u vezi sa svojom bezbjednošću saopštavao i ministru Jovićeviću. Nijesam mogao da kažem od koga mu opasnost konkretno prijeti, jer takve informacije nijesam imao", kazao je Marković.

"Dan" je juče objavio da je Marković istražnom sudiji 2004. godine rekao da je Jovanovića poznavao od 1991. ili 1992. godine, kada je došao u Podgoricu, da je Jovanović bio politički aktivan u jedinsvenom DPS i da su se kretali u zajedničkom krugu prijatelja, te da su se, nakon što je 1997. godine došlo do rascjepa DPS-a, našli na različitim političkim stranama.

Marković je tada istražnom sudiji rekao i da je zbog negativnih tekstova o njemu podnio tužbu protiv Jovanovića i na sudu dobio spor.

Marković je, kako tvrdi “Dan” pozivajući se na njegov iskaz, kazao da se sa Jovanovićem sreo početkom 2004. godine u jednom restoranu, kada su razmijenili nekoliko rečenica, ali bez, kako kaže, prijetnji.

Tvrdnje da je Marković prijetio Jovanoviću iznijela je supruga ubijenog, Slavica Jovanović, koja je na suđenju 2004. godine kazala da je šef DB-a u aprilu te godine, mjesec dana prije ubistva, prijetio njenom suprugu putem mobilnog telefona.

"Suprug mi je kazao da mu je Marković tokom razgovora rekao: 'Jovanoviću, od mog ćeš metka stradati'", rekla je ona.

Marković to kategorički demantuje: „To sam odavno odbacio kao neistinu“.

Stojim na raspolaganju svima

Sestra Duška Jovanovića, Danijela Pavićević, rekla je prije dva dana da očekuje da će Vrhovno državno tužilaštvo pokrenuti sve radnje i otvoriti tajne dokumente koji su, kako kaže, bili u rukama Markovića.

Ona je pitala Markovića zašto nije, kada je saslušavan kod istražnog sudije, rekao sve u vezi sa atentatom i zašto se u redovnom sudskom postupku nije odazvao kao svjedok, za razliku od Andrije Jovićevića.

Marković je, povodom obraćanja Danijele Pavićević, kazao „Vijestima“ da se nije odazvao kao svjedok „jednostavno zbog toga što nije bio pozvan“. „Uostalom, i danas, kao i uvijek, stojim na raspolaganju svim državnim organima za sve što ocijene potrebnim“, rekao je Marković.

Galerija

Bonus video: