Dan: Marković je 2004. prećutao da je Duško Jovanović bio u opasnosti

List, pozivajući se na njegov iskaz iz 2004, tvrdi da je Marković tada imao sasvim drugačiji stav od onog iznijetog prije nekoliko dana
131 pregleda 26 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2014. 14:22h

Sadašnji ministar pravde a bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Duško MArković, prilikom saslušanja kod istražnog sudije 2004. godine nije nijednom riječju spomenuo da je znao da je ubijenom uredniku Dana Dušku Jovanoviću bila ugrožena bezbjednost, piše Dan u izdanju od subote.

Marković je, kako se navodi, dao izjavu pred sudijom Radomirom Ivanovićem 14. septembra 2004 godine, nekoliko mjeseci nakon ubistva Jovanovića.

Dan podsjeća da je Marković prije dva dana, u intervjuu za Televiziju "Vijesti" kazao da je tadašnja Služba državne bezbjednosti (SDB) na čijem je čelu bio, navodno upozoravala da je Jovanovićeva bezbjednost ugrožena te da je o tome obavijestila ministra unutrašnjih poslova Andriju Jovićevića, koji je tada bio na toj poziciji.

List, međutim, pozivajući se na iskaz u koji su imali uvid, tvrdi da je Marković prije deset godina imao sasvim drugačiji stav. Marković je tada, kako tvrdi Dan, saopštio da je Jovanovića poznavao od 1991. ili 1992. godine, kada je došao u Podgoricu.

"Tada sam bio zaposlen u Vladi a Jovanović je bio službenik a zatim je radio u Direkciji javnih prihoda i finansijskoj policiji. Jovanović je bio politički aktivan u jedinsvenoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) a u to vrijeme smo se kretali u zajedničkom krugu prijatelja. Kada je došlo do rascjepa DPS-a, našli smo se na različitim političkim stranama", rekao je Marković istražnom sudiji, dodajući da je zbog negativnih tekstova o njemu u Danu podnio tužbu protiv Jovanovića i na sudu dobio spor.

Marković je, kako tvrdi Dan pozivajući se na njegov iskaz, kazao da se sa Jovanovićem sreo početkom 2004. godine u jednom restoranu, kada su razmijenili nekoliko rečenica, ali bez, kako kaže, prijetnji.

"Osim tada, nije više bilo komunikacije između nas dvojice. Nije istina da sam mu ikada prijetio", rekao je Marković sudiji.

Tvrdnje da je Marković prijetio Jovanoviću iznijela je supruga ubijenog, Slavica Jovanović, koja je na suđenju 2004. godine kazala da je šef DB-a u aprilu te godine, mjesec dana prije ubistva, prijetio njenom suprugu putem mobilnog telefona.

"Suprug mi je kazao da mu je Marković tokom razgovora rekao: 'Jovanoviću, od mog ćeš metka stradati'", rekla je Jovanović.

Bonus video: