Demoni u staroj zgradi Vlade

Proslavljeni istjerivač đavola Ed Voren u profesionalnoj posjeti Crnoj Gori...
426 pregleda 103 komentar(a)
Milo Đukanović, Amfilohije, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Amfilohije, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.01.2014. 18:44h

Ed Voren, jedan je od najpoznatijih egzorcista današnjice. Paranormalne aktivnosti, za njega i njegovu suprugu Lorejn, uvijek su bile izazov. Iako po pozivu nijesu crkvena lica, imaju odobrenje Vatikana za vršenje obreda istjerivanja zlih duhova, zbog njihove misije u službi Boga. O ovom bračnom paru snimljeno je mnogo filmova, od kojih je najpoznatiji „Conjuring“ publikovan 2013. godine, koji je režirao majstor horora iz Malezije - Džejms Von. Voren je nedavno poslom boravio u Podgorici, pa smo ga zamolili za intervju.

Gospodine Voren, vi ne sumnjate u postojanje Đavola?

- Nipošto. Mnogi tvrde da su došli u dodir sa nečastivim, iskusili njegovu prokleto razorničku moć, a nerijetki su govorili i o demonskom opsjednuću. Crkva ne poriče postojanje đavola i propovijeda svoju vječnu borbu sa njim. Naučno nije dokazano da on postoji, ali su na ovu temu napisani milioni stranica. Iz brojnih rasprava i tvrdnji, razvila se posebna nauka – demonologija, koja izučava postojanje sila zla, potvrđuje njihovu prisutnost i hijerarhizuje ih. Ja tvrdim da Đavo postoji, u suprotnom ne bi postojao Bog. Mada Fridrih Niče kaže da đavo ima najšire perspektive prema Bogu. Ipak, samo nam božija sila može pomoći da dušu vodimo ka spasenju. Borba dobra i zla vodi se od postanka, a njihova posljednja bitka odigraće se na polju Armagedonu u Izrailju. Do tada, đavo će vječno kušati čovjeka i kupovati zavedene duše. Iako nijesam svješteno lice, smatram da nas odolijevanje iskušenju jedino može spasiti.

Možete li nam otkriti motiv Vaše posjete Crnoj Gori?

- Iskustvo me je naučilo da predosjećam loše stvari. (Smijeh) Na osnovu nedavnih događaja iz vaše zemlje, vođen intuicijom, posumnjao sam u prisustvo bjesova. Odmah sam se obratio Svetoj stolici, i dobio odobrenje da ispitam situaciju. Pri samom slijetanju na aerodrom u Golubovcima, znao sam da su sile mraka opsjele vašu zemlju i da ću imati pune ruke posla. Osjetio sam prisustvo raznih demona i nevjerovatnu količinu energije zla. Znao sam da moram utvrditi koga su opsjeli zli dusi.

Mi, egzorcisti, vjerujemo da je prije samog obreda neophodno stupiti u kontakt sa demonima, kako bi saznali njihov broj, imena i razlog opsjednuća. Pošto u početku nijesam znao koga ili što je đavo opsjednuo, počeo sam sa očitavanjem molitve pod vedrim nebom, ne bih li ga izazvao i primorao na borbu. Već pri prvim svetim riječima, čuo sam demonske krike… oglasio se. Uz pomoć mojih saradnika (specijalna ekipa sa opremom za paranormalne aktivnosti, koja snima i kolektuje čitav moj rad) uspio sam da ih lociram. Odvezli smo se do stare zgrade Vlade u Podorici, gdje smo detektovali njihovo gnijezdo, i izvršili identifikaciju.

Ovo je šokantno gospodine Voren…Sotona…u Podgorici… naša obavještajna služba, policija i mediji ne znaju ništa o tome! Vjerovatno da će ovaj intervju izazvati buru interesovanja. Molim Vas, nastavite!

- Kada smo došli do te socrealističke građevine, počeo sam da ga prizivam. Scenario je bio zastrašujući, ali ne bih o tome detaljnije, jer etika egzorcista ne dozvoljava. Upozorio bih da je suviše jak, da ima veliku vojsku i da se u Crnoj Gori pojavio 1989. godine. Da bih vam na najbolji način objasnio njegovu snagu i slikovito približio količinu njegovog prisustva u porama crnogorskog društva, iskoristiću riječi Žana Bodena, poznatog sudije vješticama iz XVI vijeka: “Sigurno je da đavoli imaju duboko poznavanje svih stvari. Nijedan teolog ne može da tumači Sveto Pismo bolje od njih; nijedan advokat ne poznaje od njih bolje testamente, ugovore i akcije; nijedan ljekar ili filosof ne može bolje da razumije sastav čovječijeg tijela i odlike nebesa, zvijezda, ptica, riba, drveća, biljaka, metala i kamenja.” Kad sam mu naredio da se prikaže, čuo sam duboke, isprekidane glasove i uspio da identifikujem nekoliko demona.

Kada smo došli do te socrealističke građevine, počeo sam da ga prizivam. Scenario je bio zastrašujući, ali ne bih o tome detaljnije, jer etika egzorcista ne dozvoljava. Upozorio bih da je suviše jak, da ima veliku vojsku i da se u Crnoj Gori pojavio 1989. godine

Zaista zastrašujuće! Možete li nam otkriti o kojim demonima je riječ i ko su njihove personifikacije?

- Demone sam po njihovim karakteristikama i hijerarhiji klasifikovao prema čuvenoj Binsfildovoj listi, koju je sačinio ovaj poznati demonolog iz XVII vijeka. Po toj listi postoji sedam demona, koji navode ljude na sedam smrtnih grjehova. U vašem slučaju to su:

BELFEGOR - demon koji svoje žrtve navodi na lijenost. On je zaposjeo gotovo čitavu naciju. Svi Crnogorci su postali lijeni, što je uglavnom razlog vaše ekonomske stagnacije.

LEVIJATAN – simbolizuje zavist. Njegovo prisustvo vidno je kod nekoliko ljudi iz samog državnog vrha. U prvom redu to su tijela Duška Markovića, Igora Lukšića, Milana Roćena, Veselina Veljovića i velikomučenika Svetozara Marovića, koji zavide svom Gospodaru. Oni su jednom pokušali da ga svrgnu, ali im se to nije isplatilo. Od tada su u njegovoj nemilosti i rade na svom iskupljenju.

BELZEBUB – proždrljivost. Demon Belzebub ušao je u predstavnike crnogorskog sindikata. Posebno se obreo u stomaku Zorana Masoničića. On je za godinu dana uspio da smaže i obriva 20.000 eura ručkova. Mada mu se takav apetit oprašta, jer se za radnika ne može boriti gladnog droba.

SATANA – demon gnijeva. Zaposjeo je gradonačelnika Podgorice, dr Miomira Mugošu i njegovog potomka. Sjetićete se, kada su javno premlatili jednog slobodnog čovjeka, a za to nijesu odgovarali. Mada Satana obitava i u tijelima crnogorskih policajaca, koji često prekomjerno upotrebljavaju silu. Tu su i neki kontroverzni biznismeni. Gnijev ovog demona najviše trpe novinari.

ASMODEJ – demon požude. Zarobio je sirotog grešnika, bivšeg ministra Miodraga Ivaniševića. Njegova opsjednutost je bila toliko jaka, da je milionsku ušteđevinu potrošio na svoju kamermanku, koja ga je na kraju ostavila samog u kadru, dugih čarapa i kratkih pantalona.

MAMON – opsjednute navodi na pohlepu. Njegove žrtve su svi kumovi, braća, rođaci i partijski demončići vrhovnog demona. Mamonovo prisustvo najvidljivije je kod pripadnika Prve familje, a potom u tijelima Milutina Simovića, Predraga Boškovića, Zorana Jelića, Daliborke Pejović, Rafeta Husovića, Luiđa Škrelje, ali i mnogih drugih nečasnih poslanika Demo(n)kratske partije socijalista.

LUCIFER – gordost. Demon svih demona. Sve konce drži u svojim rukama. Ko god mu se suprostavi, čeka ga autoput Bar - Pakao. Nemilosrdan je i jako prepreden. Može da uzme oblik koji zaželi, ali najčešće je zgodne figure. Ima nevjerovatnu moć da na javnim skupovima opija masu, izaziva levitaciju i opšti trans. Njegovim ikonama klanjaju u mnogim domovima. Omiljen je kod starije populacije, što potvrđuje ekstaza brojnih starica koje ga ljube, ne znajući da cjelivaju zlo. Ostali demoni su prema njemu snishodljivi, nemaju hrabrosti da mu protivrječe i dozvoljavaju da ih gazi. On je zaposjeo vašeg premijera!

Nečuveno! Pa da li ste uspjeli da istjerate sve ove demone?

- (Smijeh) To je prosto nemoguće. Toliko su jaki i učaureni da se jednim egzorcizmom ne može ništa postići. Potrebno je pojačati molitve i upregnuti sve snage dobra, kako bi ih istrijebili.

Pa što nam onda preostaje? Ima li nade? Što da urade crnogorski građani?

- Postoji jedna mogućnost. Kolektivni egzorcizam. Ne garantujem uspjeh ali nudim borbu. Neophodno je da se građani ujedine, da svi zajedno izađu na ulice, podignu ruke prema nebu i iz sveg glasa krenu sa obredom:

+ U ime Oca,

+ U ime Sina,

+ U ime Duha Svetoga,

+ U Ime Isusa Hrista jedinoga Gospodara i Spasitelja našega,

+ U ime preblažene Djevice Marije Njegove i naše Majke:

Zapovijedam ti, Sotono, i svaki oholi i bludni Duše;

Duše srdžbe, mržnje i svake zle volje;

Duše tjeskobe, straha, malodušnosti i očaja;

Duše laži, prevare, zavisti, ljubomore i svakog drugog zla,

Da odstupiš od mene! Od nas! Od ove kuće! Od ove zajednice! Od ovog naroda! Od ove države! Od Evropske Unije! Od NATO-a!

I daš mjesto Duhu Svetome Utješitelju!

EVO KRSTA GOSPODNJEGA! BJEŽITE STRANKE PROTIVNIKOVE, POBIJEDIO JE LAV IZ PLEMENA JUDINA, KORIJEN DAVIDOV.

ALELUJA!!!

Vade, Satana, inventor et magister

omnis fallaciae, hostis humanae salutis.

Humiliare sub potenti manu Dei,

contremisce et effuge, invocato a

nobis sancto et terribilli nomine,

quem inferi tremunt.

EGO TE ABSOLVO. Amen!

Bonus video: