Realizacija Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću kreće u martu

Organizacijom će se baviti producentski tim koji će sarađivati sa Opštinom Nikšić, Ministarstvom kulture i institucijama kulture.
1 komentar(a)
Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.01.2014. 17:20h

Povodom realizacije Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji je usvojila Vlada Crne Gore za period 2014-2017. godina, u Opštini Nikšić upriličen je sastanak ministra kulture prof. Branislava Mićunovića, predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića sa direktorima nacionalnih institucija kulture - Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Muzički centar Crne Gore, Centar savremene umjetnosti, Narodni muzej Crne Gore, Crnogorska kinoteka, Državni arhiv Crne Gore i Nacionalna biblioteka Đurđe Crnojević i direktorima lokalnih javnih ustanova kulture u Nikšiću - Centar za kulturu, Zahumlje, JU Anderva i JU Nikšićko pozorište.

Na sastanku su dogovoreni konkretni projekti sa kojima će u martu mjesecu početi realizacija ovog Programa za 2014. godinu, dok će zvaničan spisak programa biti objavljen u toku februara.

U martu mjesecu na repertoaru će se naći predstave Crnogorskog narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta „Zetski Dom”, muzički program u organizaciji Muzičkog centra, filmski program u produkciji Kinoteke, izložbe slika i fotografija u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, Centra savremene umjetnosti, Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević i Državnog arhiva Crne Gore, kao i dvije autorske večeri.

Lokalne ustanove kulture pripremiće koncert folklornog ansambla, koncert hora Zahumlje i premijeru predstave „Nobelovci” u kooprodukciji JU Zahumlje i JU Nikšićko pozorište.

Organizacijom će se baviti producentski tim koji će sarađivati sa Opštinom Nikšić, Ministarstvom kulture i institucijama kulture.

Takođe je usaglašeno da kroz Program podrške budu utemeljeni i najznačajniji segmenti rada nikšićkih institucija kulture, kao i manifestacija poput nikšićkog Gitar festivala, Festivala glumca, Septembarskih dana, Lake Festa, Bedem Festa, pozorišne produkcije Nikšićkog pozorišta i Zahumlja, kao i revitalizacija nekadašnjih tradicionalnih manifestacija, Nikšićki književni susreti i Bijenale mladih umjetnika.

Program će činiti i gostujući programi iz regiona, a umjetnička produkcija institucija kulture iz Nikšića biće prezentovana i u drugim crnogorskim opštinama.

Prema dogovornoj dinamici svakog 15-og u mjesecu biće objavljen program za naredni mjesec.

Bonus video: