Ritam Balkana na Televiziji Vijesti

Serijal koji objedinjuje sve muzičke žanrove na teritoriji Balkana, ispričaće priče poznatih muzičara i napraviti presjek ovdašnje scene
968 pregleda 0 komentar(a)
Ritam Balkana, Foto: TV Vijesti screenshot
Ritam Balkana, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 09.08.2018. 12:07h

Ako se može reći za neki serijal da je obuhvatio kompletno muzičko stvaralaštvo sa teritorije bivše Jugoslavije, onda je to “Ritam Balkana” u produkciji Al Jazeere Balkans.

Serijal “Ritam Balkana” kroz polusatne epizoda istražuje muzičko blago zemalja regije - od tradicionalnih formi do savremenih žanrova i stilova. Otkriva koliko su isprepleteni lokalni tradicionalni muzički izrazi i u kojoj su mjeri na njih uticali susjedi, zapadne i istočne kulture.

“Ritam Balkana” pravi presjek ovdašnje muzičke scene, predstavlja afirmisane autore i mlade stvaraoce, te razotkriva koliko su politička i društvena događanja kreirala njihove stavove i karijere.

Gosti ovog serijala pričaće o svojim iskustvima, svojem stvaranju i viđenju stvari jednog perioda.

Da li znate kako je Robert Pešut postao Magnifico? Kako je izgledao muzički Beograd šezdesetih godina? Da li je rokenrol mirno uplovio u jugoslovenski socijalizam, da li znate za termin balkanski džez i kako je nastao? Znate li kako je izgledala borba slovenačke avangardne muzičke grupe Laibach i kako je bilo gostovati u komunističkoj zemlji kakva je Sjeverna Koreja?

O svim ovim temama pričaće Darko Rundek, Partibrejkersi, Laibach, The Books of Knjige, Who see, Hladno pivo, Magnifico i mnogi drugi..

“Ritam Balkana” gledajte radnim danima u 17.50h na Televiziji Vijesti.

Bonus video: