Remek-djela majstora: Šta evropske metropole nude u 2014?

Nedavno otvoreni ogranak Centra Pompidu uskoro otvara veliku izložbu umjetnosti XX vijeka pod nazivom “Beacons”
155 pregleda 0 komentar(a)
Vilijam Tarner, Foto: Tate.org.uk
Vilijam Tarner, Foto: Tate.org.uk
Ažurirano: 24.01.2014. 17:01h

Evropske metropole u 2014. ponudiće pregršt umjetničkih užitaka, izložbe velikana poput Vinsenta Van Goga, Anri Matisa, Vilijama Tarnera, Pita Mondrijana, Anri Kartije-Bresona, Lucia Fontane, Pabla Pikasa i mnogih drugih.

U Londonu, u Nacionalnoj galeriji, od 15. januara otvorena je izložba jednog od najvećih slikara svih vremena, Vinsenta Van Goga. U Nacionalnoj galeriji izložene su dvije od pet sačuvanih verzija “Suncokreta”. Jedno platno dolazi iz amsterdamskog Muzeja “Van Gog”, a drugo pripada londonskom Nacionalnom muzeju.

Retrospektiva velikog venecijanskog slikara renesanse Paola Veronezea biće otvorena 14. marta, takođe u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Čak pedeset djela biće predstavljeno publici, pa tako i neka od remek-djela ovog velikog slikara, među kojima će biti ciklus “Alegorija ljubavi”.

U Tejt Modernu od 17. aprila biće predstavljena umjetnost velikog francuskog foviste Anri Matisa. Na izložbi će biti predstavljen svojim kasnijim aplikacijam. Matis je aplikacije otkrio u starosti kada više nije mogao da slika uljanim bojama.

Kasni radovi nacionalnog ponosa Velike Britanije, Vilijama Tarnera, biće predstavljeni u galeriji Tejt Britn. Neka od najpoznatijih djela iz plodonosnog perioda umjetnika koji je preteča francuskih impresionista, publika moći da pogleda početkom septembra.

Pit Mondrijan u Tejt Liverpulu

Glavni lik još jedne velike izložbe u Tejtu je savremeni britanski vajar Ričard Dikon, laureat nagrade “Tarner”. Četrdeset njegovih radova biće izloženo hronološkim redom, među njima su i rani crteži s početka sedamdesetih, ali i skulpture nastale početkom XXI vijeka. Jedan od glavnih eksponata izložbe, koja će biti otvorena početkom marta, biće poznata zmijolika skulptura “Poslije 1998. godine” izrađena u drvetu. Tejt Liverpul ove će godine obilježiti sedamdesetogodišnjicu smrti velikog Pita Mondrijana. Muzej će prikazati platna holandskog apstrakcioniste, ali i predstaviti rekonstrukciju pariškog studija umjetnika.

U Centru Pompidu u Parizu, sljedećeg mjeseca će biti otvorena retrospektiva Anri Kartije-Bresona na kojoj će biti predstavljeno više od 500 slavnih fotografija, grafičkih i umjetničkih radova, videa i dokumenata kroz 70 godina njegove karijere. Poznate fotografije i nepoznati radovi nalaze se jedni pored drugih, a teme prelaze od nadrealizma do dokumentarističke fotografije.

U Muzeju savremene umjetnosti u Parizu u aparilu će biti otvorena izložba Lucija Fontane, velikog italijanskog slikara, vajara, apstrakcioniste i inovatora, koji se proslavio svojim fotogrtafijama s prorezima i njima uticao na mnoge druge umjetnike. Izložba u Muzeju savremene umjetnosti, koja će biti otvorena na proljeće, uključuje preko dvjesta radova, koji će prvi put biti izloženi nakon 1987. godine.

Versaj će ovog proljeća “odmoriti” od kontroverznih skulptura Džefa Kunsa i Takašija Murakamija jer će ugostiti Lija Ufana

Versaj će ovog proljeća “odmoriti” od kontroverznih skulptura Džefa Kunsa i Takašija Murakamija jer će ugostiti Lija Ufana, korejskog savremenog umjetnika koji je pokrenuo svoj pravac minimalizma u slikarstvu i skulpturi u koje se unose prirodni elementi. Skulpture koje osobu pozivaju na meditaciju će u dvorcu Versaju biti izložene od maja. Nedavno otvoreni ogranak Centra Pompidu uskoro otvara veliku izložbu umjetnosti XX vijeka pod nazivom “Beacons”. Ona obuhvata veliki period od prošlog vijeka do današnjice, kroz radove Pabla Pikasa, Aniša Kapura, Jozefa Bojsa i drugih.

U Barseloni će se sljedećeg mjeseca otvoriti prva retrospektiva Pola Sezana u posljednjih trideset godina. Biće predstavljeno 58 djela, od kojih je 49 ulja na platnu i devet akvarela, koje su ustupili muzeji i privatni kolekcionari iz cijelog svijeta, a mnogi su prvi put stigli u Španiju. Remek-djela će se izložiti u kontekstu epohe, a zajedno sa Sezanovim biće predstavljeni i radovi njegovih savremenika.

Uvećanje u Albertini

Velika izložba u Albertini biće posvećena kultnom filmu Mikelanđela Antoninija “Blow-Up” snimljenog 1966. godine. Radnja filma vrti se oko fotografa koji misli da je svojim fotografijama bio slučajni svjedok ubistvu, a u plejadi slavnih glumaca našao se i model Veruška.

“Blowup” je idealan spoj mode, filma i fotografije jer je rezultirao i mnogim zanimljivim fotografijama snimanja koje su postale kultne, a sad će ljubitelji biti u prilici da ih pogledaju u bečkoj Albertini. U muzeju “Pikaso” u Madridu nedavno je otvorena izložba “Post-Picasso: odgovor savremenih umjetnika na njegovu umjetnost”.

Izložba je otvorena u čast obilježavanja pola vijeka postojanja muzeja, a prije svega, istražuje uticaj španskog kubiste na nove generacije umjetnika.

Bonus video: