Tarik Hadžić i Ivana Bulatović ispunili norme za Soči

Hadžić je B normu, koja podrazumijeva manje od 140 FIS poena, uspio da izbori i u veleslalomu, u kojem je sa 96 bodova na 2101. mjestu u svijetu
178 pregleda 9 komentar(a)
Ivana Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Ivana Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.01.2014. 15:24h

Crnu Goru će na Zimskim olimpijskim igrama u ruskom Sočiju predstavljati Tarik Hadžić i Ivana Bulatović.

Za razliku od 20-godišnjeg člana skijaškog kluba Rožaje, koji je ispunio B norme u slalomu i veleslalomu, njegova pola godine mlađa reprezentativna koleginica iz kolašinske Bjelasice je uspjela da se na ZOI plasira samo u tehnički najzahtjevnijoj disciplini - slalomu.

Na osnovu poena Svjetske skijaške federacije (FIS), dovoljno bodova za normu u slalomu je sakupio i Mladen Minić iz Bjelasice, ali samo po jedan takmičar iz reprezentacije može da učestvuje sa B normom.

Minić je 1643. u svijetu u slalomu sa 76,73 poena, dok je Hadžić 1553. sa 73 poena. Hadžić je B normu, koja podrazumijeva manje od 140 FIS poena, uspio da izbori i u veleslalomu, u kojem je sa 96 bodova na 2101. mjestu u svijetu.

"Žao mi je što i Minić nije uspio da ostvari san i plasira se na ZOI, ali samo po jedan takmičar sa B normom može da predstavlja istu zemlju. Ukoliko država ima takmičara sa A normom, a to je mjesto u prvih 500 u svijetu, onda ima pravo da prijavi još jednog u istoj disciplini sa B normom. Mi, međutim, nemamo uslove da bismo se izborili za A norme. Sa pauzom od aprila do septembra, to je gotovo nemoguće", kazao je Hadžić.

A nakon istorijskog, prvog učešća člana nikšićkog Javorka Bojana Kosića na prethodnim ZOI u Vankuveru prije četiri godine, podatak da Crna Gora ima tri takmičara sa B normom potvrđuje napredak našeg skijanja.

Kosić se nakon teške saobraćajne nezgode uspješno ove sezone vratio skijanju, ali nije sakupio dovoljno poena za normu, baš kao ni njegova klupska drugarica, 18-godišnja Milena Radojičić, koja je bila blizu u slalomu.

"Iako sam još početkom prošle godine izborio olimpijsku normu, ove sezone je trebalo potvrditi. Uspio sam i srećan sam zbog toga. Nije bilo lako, pošto ove sezone nije bilo snijega, a pripreme u inostranstvu su bile kratke. Od septembra smo na pripremama u Austriji sa trenerom i selektorom Rajkom Kosićem bili svega 36 dana. Nemamo ni pravu opremu, jer ne možemo sebi priuštiti ni da je promijenimo svake sezone, a kamoli da kupimo najkvalitetiju. No, ove sezone smo imali veliku pomoć od Skijaškog saveza Crne Gore, koji je plaćao pripreme i takmičenja, za razliku od prethodne kad je davao polovinu potrebnog iznosa. Zato želim da se zahvalim mom klubu Rožaje i porodici na podršci. Ni sada nakon takmičenja u austrijskom Turnau, nemam gdje da skijam. U Rožajama snijega nema, pa sprovodim samo kondicionu pripremu do polaska u Soči", zaključio je Hadžić.

I Bulatović je uspjela da zbirom pet najboljih rezultata i podjelom sa istim brojem dođe do količnika ispod 140. Ona je sjajnim nastupima krajem prošle i početkom ove sezone sakupila 108,69 poena i 1300. je u svijetu.

Bonus video: