Muzički titani nadmašili očekivanja na Don brankovim danima muzike

Juđa Vang i Leonidas Kavakos su koncertom preksinoć na KotorArt Don Brankovim danima muzike oduševili prisutne
170 pregleda 0 komentar(a)
Leonidas Kavakos i Juđa Vang, Foto: Duško Miljanić
Leonidas Kavakos i Juđa Vang, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 09.08.2018. 10:06h

Najtraženija kineska pijanistkinja današnjice, Juđa Vang (Yuja Wang), zajedno sa violinistom Leonidasom Kavakosom ispraćena je preksinoć stojećim ovacijama nakon vrhunskih izvođenja tri sonate za violinu i klavir:

Mocarta, Prokofjevljeva i Štrausa na KotorArt Don Brankovim danima muzike, a kako organizatori ističu, očekivanja publike su nadmašena kvalitetnim izvođenjem ozbiljno odabranog repertoara.

“Crkva svetog Duha bila je prepuna a na veliko zadovoljstvo, kako organizatora tako i publike, organizovan je direktan prenos koncerta na Pjaci od Kina. Veliko interesovanje publike za ova dva događaja uslovilo je da organizatori uvedi ovu novinu”, istakla je portparolka Sara Lakičević.. Vang je kazala da je oduševljena kako prirodnim ljepotama, ljudima, tako i atmosferom tokom koncerta.

“Po prvi put sam u Crnoj Gori i oduševljena sam kako prirodnim ljepotama koje nas okružuju, tako i ljudima i gostoprimstvom. Nemam puno prilika da sviram u manjim dvoranama i ovo je poseban osjećaj jer je intimnija atmosfera. Nakon festivala u Verbijeu, idealno je doći u Crnu Goru i predivan Kotor na more i festival KotorArt”, istakla je ona.

Pored tri sonate, pijanistkinja i violinista izveli su i Rapsodiju za violinu i klavir Bele Bartoka kao i drugi stav sonate J. Bramsa(J. Brahms) op.108 br.3 na bis.

Juđa Vang je počela da uči klavir sa šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavanje je nastavila u Kanadi na ljetnjem programu Univerziteta Mount Royal u Kalgariju, kao najmlađi student u istoriji te institucije. Postala je Stenvejev umjetnik 2001. godine, a potom upisala prestižni filadelfijski Institut za muziku Kertis. Sarađivala je sa mnogim eminentnim dirigentima. Postala je ambasador kulture kompanije Roleks 2009., dok svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o pristupu koncertnoj sali.

Iste godine je postala eksluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon, a njen snimak s Malerovim kamernim orkestrom i maestromAbadoom nominavan je za Nagradu Gremi.

Kavakos je u 21. godini postao pobjednik tri velika violinska takmičenja – Sibelius (1985), Paganini i Naumburg (1988), nakon čega je, prvi u istoriji, snimio Koncert za violinu i orkestar, Jana Sibelijusa. Tonske zapise ostvario je za više izdavačkih kuća za koje je sarađivao sa velikim umjetnicima. Dobitnik je prestižne danske nagrade Léonie Sonning Music Prize (2017), čime se pridružio plejadi umjetnika – ranijih dobitnika. Svira na Stradivarijevoj violini Willemotte iz 1734. godine.

Bonus video: