Knjiga o "Petparačkim pričama": Scenario koji je promijenio sve

Postoji i kolumna koja ukazuje na direktne uticaje koje je Tarantino prenio u svoj rad...
181 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2014. 14:57h

Džejson Bejli napisao je “Pulp Fiction: The Complete Story of Quentin Tarantino's Masterpiece”, knjigu koja donosi analize i eseje o legendarnom filmu i rediteljskim počecima.

Novinar “Atlantica”, “Slatea”, “Salona” i “Flavorwirea”0 napisao je svoju prvu knjigu, studiju o klasiku iz 1994. “Petparačke priče” Kventina Tatarntina. Na otprilike dvjesta stranica svestrani Bejli ne ostavlja ni jedno područje neistraženim, od svih aspekata sagledavanja samog filma do uticaja i početaka jednog od najcjenjenijih savremenih reditelja. Film krcat rasnim epitetima, nasiljem i vulgarnostima, brzo je pronašao vjerne sljedbenike i dosegao kultni status. Uprkos Tarantinovim tvrdnjama da radi “filmove koji tjeraju ljude na prekid”, Bejli je zabilježio da film “Petparačke priče” zbližava ljude. Mlada publika, intelektualni krugovi, filmofili i sineasti, svi su podlegli groznici dijaloga i nelinearnoj radnji filma. Za njih, kako navodi Bejli, autor je “uhvatio duh ranih devedesetih godina prošlog vijeka i gledaoci su ga progutali pohlepno kao da je 'Royale with Cheese'”.

Bejli pronalazi Tarantinove korijene i nudi listu njegovih omiljenih filmova, uključujući “Blow Out” s Džon Travoltom, “Switchblade Sisters” i “Badlands”.

Postoji i kolumna koja ukazuje na direktne uticaje koje je Tarantino prenio u svoj rad. Tu su bilješke o njegovom šegrtovanju u filmskoj industriji, počecima pisanja i putu koji je doveo do “scenarija koji je sve promijenio”.

Knjiga donosi i detaljnu analizu arhetipova zabilježenih u filmu i arhetipskih prethodnika (jedan od njih je i 'Sharkey’s Machine'), objašnjenje pojedinih scena i dijagram koji prikazuje priču u linearnom toku radnje. Čitaoci saznaju sve tehničke pojedinosti snimanja filma, stvari koje su ispunjavale Tarantinovu svakodnevicu tokom tog procesa (kao što su cigarete Red Apple) i priču o nastanku cijelog soundtracka.

Uz Bejlijeve uvide i opaske, knjiga sadrži i eseje gostujućih pisaca, uključujući Marka Petersa, Ajšu Haris i Gerija Grafa, koji donose posebnu dimenziju o “Petparačkim pričama”.

Izdaja, ali ne razarajuća

Scenario za novi Tarantinov film “The Hateful Eight” dospio je u javnost nakon što ga je reditelj dao na čitanje producentima i trojici glumaca, piše “Deadline”.

Reditelj je za to saznao kada je njegov dugogodišnji agent Majk Simpson krenuo da dobija pozive drugih agenata, koji su nudili svoje glumce za uloge u filmu. “U depresiji sam. Završio sam scenario, prvu verziju, i nisam mislio da snimam film do sljedeće zime”, rekao je Tarantino, koji pokušava da sazna ko je krivac za ovaj propust. “Dao sam ga producentu filma `Đangova osveta`, Redžiju Hadlinu, i on je dozvolio jednom agentu da dođe u njegovu kuću i pročita scenario.

To je izdaja, ali ne razarajuća jer agent nije zadržao scenario. Dao sam ga trojici glumaca, Majklu Medsenu, Brusu Dernu i Tim Rotu. Onaj za koga znam da to nije uradio je Tim Rot. Neko od ove dvojice je dao svom agentu da pročita scenario, a on ga je proslijedio svima u Holivudu.

Ne znam kako ovi agenti rade, ali znam da ovo nije sljedeći film koji ću snimati”, izjavio je. Na pitanje šta će uraditi sa scenariom, Tarantino kaže kako će ga vjerovatno objaviti u obliku knjige i razmisliti da ga možda snimi za pet godina.

Galerija

Bonus video: