Misterija zvana Filip Rot...

Rot je objavio kako više nema namjeru da piše romane i da se čitaoci ne nadaju knjigama
153 pregleda 1 komentar(a)
Filip Rot, Foto: Guardian.co.uk
Filip Rot, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 23.01.2014. 16:52h

Biografska knjiga “Roth Unbound” američke publicistkinje Klaudije Rot Pirpoint razotkrivajuće je štivo o jednom od najvećih živih pisaca, Filipu Rotu. Ovu detaljnu studiju Rotovog stvaralaštva, na kojoj je autor sarađivao, objavio je u SAD-u ugledni izdavač “Farrar, Straus and Giroux”.

Pretprošle godine je odjeknula vijest da je veliki američki pisac i vječiti kandidat za Nobelovu nagradu Filip Rot (1933) odlučio da ode u penziju. Rot je objavio kako više nema namjeru da piše romane i da se čitaoci ne nadaju knjigama u kojima će Nejtan Zukerman, pišev alter-ego, promišljati američki i jevrejski identitet kao i odnose među polovima. Ali, pokazalo se da je Rot vrlo aktivan penzioner, između ostalog, i kroz pristanak da se ogoli u biografskoj knjizi koju je krajem prošle godine u SAD-u objavila publicistkinja Klaudija Rot Pirpoint (koja naglašava da s Rotom nije u rodu).

“Roth Unbound” detaljno je štivo na skoro 400 stranica u kojem se ista pažnja poklanja piščevom životu i djelu, i knjiga koja će će se sigurno vraćati ljubitelji Rotovog djela. Pirpoint se nije ustručavala da bude direktna u svojim pitanjima slavnom piscu pa sa njim razgovara i o optužbama da je svoje ženske likove stvarao uvijek s dozom mizoginije, kao i tračevima da je bio agent izraelske tajne službe Mosad. Uz to “Roth Unbound” analizira i piščeve ljubavne odnose, ali najvažnijene je razjašnjavanje misterija koje su u pozadini brojnih Rotovih romana, od ranog uspjeha “Portnojeve boljke” (1966) do kasnijih klasika poput “Ljudske mrlje”.

Filip Rot je uvijek, uz brojne poštovaoce, imao i dosta protivnika među čitaocima i književnim kritičarima, pa Pirpoint podsjeća na reakciju jednog rabina nakon što je Rotu 1959. objavljena prva priča. Rabin je pitao: “Šta je potrebno da se jedan ovakav čovjek zaustavi?”. Očito ne dovoljno, s obzirom na to da je u sljedećih nekoliko decenija nastao opus od više desetina knjiga, koje nisu uvijek bilo dobro primljene u jevrejskoj zajednici, i da Rot nikome u svom pisanju nije pokazivao previše milosti, pa ni prema samom sebi. Tokom cijele karijere pratile su ga optužbe da je Jevrej koji mrzi samog sebe, odnosno kako su njegove knjige, kako je napisao izraelski književni kritičar Geršom Šolem: “ono za što su se svi antisemiti molili da bude napisano”.

Pirpoint podsjeća i da se Nejtan Zukerman, koji će tokom godina postati ključni lik Rotovog stvaralaštva, prv put pojavio kao sporedni lik u dvije priče u zbirci “My Life As A Man”, prije nego što mu je prepuštena pozornica cijelog romana. No Zukerman nije jedini Rotov alter-ego, jer se često bavio autobiografskim temama.

Klaudija Rot Pirpoint završava knjigu riječima da iako je otišao u pnziju, ovaj veliki pisac “nije rekao sve”.

Opsjednutost Kafkom

“Roth Unbound” analizira i ključne književne uicaje na Rota, među kojima se izdvaja Franc Kafka, kojeg je Rot nekoliko puta uključio kao lika u svoje pisanje. U eseju “I Always Wanted You to Admire My Fasting” Rot fantazira o tome kako je poznati pisac izliječen od tuberkuloze prebjegao u SAD gdje radi kao srednjoškolski profesor u provinciji.

U romanu “Profesor žudnje” narator u Pragu upoznaje prostitutku koju je navodno posjećivao Kafka i koja eksplicitno (i za honorar od deset dolara) prepričava svoje seksualne avanture s povučenim Francom.

Bonus video: