MANS predao odgovore na žalbu Lutrije i Džek pota

"Pravo je Lutrije i Džek pota da se zalažu za verbalne delikte, ali njihovo žaljenje što je Crna Gora dekriminalizovala klevetu ne može biti osnov da im se udovolji svim zahtjevima"
83 pregleda 1 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.01.2014. 16:39h

MANS je predao sudu odgovor na žalbu Lutrije i Džek pota protiv presude kojom je odbijen tužbeni zahtjev tih pravnih lica protiv MANS-a i Daily press-a, saopšteno je iz te nevladine organizacije

"Pored toga što su Lutrija i Džek pot u žalbi nastavili sa paušalnim i neosnovanim optužbama, sada su dali doprinos i pravnim tumačenjima koje teorija i praksa ne poznaju. Naime, u žalbi Lutrije i Džek pota se navodi da je Crna Gora zbog dekriminalizacije klevete 'rezervisala' prava pravnih lica odredbom Zakona o obligacionim odnosima koja propisuje naknadu nematerijalne štete. Inače, kleveta je dekriminalizovana 2011. godine, a Zakon o obligacionim odnosima sa navedenom odredbom donešen je 2008. godine", saopšteno je iz MANS-a a saopštenje potpisuje njegov punomoćnik, advokat Veselin Radulović.

Zaključak Lutrije i Džek pota da je jedna posljedica dekriminalizacije klevete nastupila tri godine prije te dekriminalizacije ne zaslužuje poseban komentar, ali svakako pokazuje kontinuitet u "osnovanosti" i "stručnosti" navoda Lutrije i Džek pota, navodi se u saopštenju.

"Takođe, u žalbi Lutrije i Džek pota ponovo se ukazuje na spise drugog predmeta u kome im je sudija Blažo Jovanić dosudio preko 2 milinona eura na teret budžeta, iako ti spisi nemaju nikakve veze sa MANS-om i iako su ti spisi jedino pokazali da su Lutrija i Džek pot nezakonito izabrali sudiju Jovanića da sudi u tom predmetu", naveo je Radulović i dodaje da Lutrija i Džek pot u žalbi izražavaju žaljenje što je Crna Gora dekriminalizovala klevetu, nabrajaju države koje to nijesu učinile, nabrajuju sankcije koje se u drugim državama mogu izreći za klevetu...

"Zalažu se za verbalni delikt"

Pravo je Lutrije i Džek pota da se, kako smatra Radulović, zalažu za verbalne delikte, ali njihovo žaljenje što je Crna Gora dekriminalizovala klevetu ne može biti osnov da im se udovolji svim zahtjevima.

"Takođe, Lutrija i Džek pot, odnosno kontroverzni biznismeni koji ih kontrolišu, veoma dobro znaju da problemi tranzicionih vremena i tranzicionih država nijesu u dekriminalizaciji klevete, već prije u kontroverznim biznismenima i njihovim koruptivnim vezama sa pojednicima u vlasti", dodao je Radulović.

MANS je sudu, kako je kazao, ponovo ukazao na stavove Evropskog suda za ljudska prava koje Lutrija i Džek pot izbjegavaju da komentarišu, osim što ih je njihov punomoćnik u prvostepenom postupku nazvao "frazetine evropskog novogovora".

"Stav suda u Strazburu je da poslovni ugled nije legitimni cilj radi koga je dozvoljeno organičiti slobodu izražavanja. Takav stav važi čak i u slučaju kompanija koje mogu dokazati da takav ugled imaju i čiji osnivači se ne nalaze na evropskim optužnicama za organizovanim kriminal. Tim prije taj stav mora važiti i za Lutriju i Džek pot. Zato očekujemo da Viši sud primijeni stavove Evropskog suda, a ne stavove Lutrije i Džek pota i lica koja ih predstavljaju i zastupaju", zaključio je Radulović.

Bonus video: