Ništa od senzacije, Belgorje eliminisalo Budvansku rivijeru

Belogorje je večeras na svom terenu savladalo Budvansku rivijeru 3:0 (25:22, 25:20, 25:16), u revanš meču prve plej-of runde Lige šampiona u odbojci.
1 komentar(a)
Miloš Ćulafić, Foto: Cev.lu
Miloš Ćulafić, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 22.01.2014. 16:50h

Ništa od senzacije u Belgorodu, Budvanska rivijera nije bila ni blizu nje, za razliku od meča u Budvi – Belogorje je na svom terenu slavilo maksimalnim rezultatom (25:22, 25:20, 25:16), za 76 minuta igre, i sa dvije pobjede (Rusi su u prvom meču slavili 3:2) se plasiralo u narednu eliminacionu rundu Lige šampiona (četvrtfinale), gdje će igrati sa italijanskim Trentino.

Izabranici Siniše Reljića su odigrali slabije nego u Budvi, kada su primorali favorizovanog rivala na pet setova, ali je Belogorje za večerašnji meč bilo jače sa iskusnog kapitena Sergeja Tetjuhina, koji istina nije imao neki poseban učinak, ali je svojim prisustvom ulio dodatnu sigurnost saigračima, što nije bio slučaj u prvom meču.

Mršavih 30 posto realizacije napada crnogorskog šampiona i čak 25 poena poklonjenih rivalu sopstvenim greškama (14 na servisu), previše je i za slabijeg rivala od Belogorja, koje je dominiralo i na bloku (13-3).

Budvani su na kraju imali više aseva, ali i ukupno bolji prijem servisa, koji nijesu iskoristili u napadu. Ovoga puta je izostao bolji napadački učinak krajnjih smečera (Ćulafić 20 posto realizacije, Marko Bojić 33 %, Ćaćić 19 %...).

Ipak, ukupan utisak o ovogodišnjem nastupu u Ligi šampiona više je nego pozitivan. Budvani su prošli grupnu fazu sa četiri pobjede i dva poraza, bili najprijatnije iznenađenje LŠ, pošto su u grupi dva puta savladali poljsku Rešoviju. "Mastori sa mora" su pokazali i kvalitet i karakter.

Duel sa Belogorjem, jednim od glavnih favorita za konačan trijumf, je, ipak, bio "nemoguća misija" za crnogorskog šampiona...

U prilog tome ide i činjenica da je Belogorje večeras proslavilo 100. meč u Ligi šampiona...

Budvani su meč počeli sa istom postavom kao i sve mečeve u Ligi šampiona, dok je kod Belogorja, osim Tetjuhina u odnosu na prvi meč novost bio i libero Bragin. Gosti su dobro počeli, Marković iz prvog napada i Ćaćić iz kontre su donijeli prednost od dva poena na 5:3, ali su domaći serijom 3:0 preokrenuli na 6:5, i minimalnu prednost zadržali do prvog tehničkog tajm-auta.

Do 10:10 se igralo poen za poen, a onda je, nakon poena Pantelejmonenka iz prvog napada, korektor Grozer asom prvi put donio prednost od dva poena Belogorju (12:10), da bi Bogomolov potom izblokirao Marka Bojića za 14:11, kada je Reljić uzeo prvi tajm-aut.

Kratki predah je ne samo prekinuo seriju Rusa, već su Budvani sa tri uzastopna poena izjednačili na 14:14, ali su tu i stali. Belogorje je uzvratilo sa 3:0 za 17:14, Budvani su se držali do 18:20, a onda je domaćin uzeo još tri poena u seriji za nedostižnih 23:18.

Belogorje se na startu drugog seta (u kojem je na mjestu korektora počeo Slobodan Bojić umjesto Ćulafića), odlijepilo na 6:2, i uhvatilo zalet za set bez neizvjesnosti. Šampion Rusije je konstantno vodio četiri do pet poena do drugog obaveznog odmora, a onda je prednost povećao na “plus šest” (18:12), i do kraja rutinski priveo meč kraju. Najveću prednost u ovom setu Belogorje je imalo kod 23:16.

Početak trećeg seta (ponovo je u postavio bio Ćulafić) je obećavao za goste, koji su poveli 5:1 i 6:2, ali je i to bilo kratkog daha. Preokret je uslijedio na 4:7, kada je prvo Pantelejmonenko izblokirao Ćulafića, a onda je korektor Grozer sa tri uzastopno realizovane kontre donio prednost Belogorju na prvom tehničkom tajm-autu (8:7). Serija je nastavljena do 10:7, uz dvije greške gostiju, a već je sve odlučeno na drugom tehničkom tajm-autu kada je na semaforu stajalo 16:9 za domaće…

Bonus video: