Vremeplov: CG kao vječiti kandidat za EU?

U najnovijoj analizi Stratfor ocjenjuje da bi CG mogla odustati od članstva u EU zadržavajući status “vječitog kandidata”
64 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2018. 06:58h

Iako najavljuje korake za ulazak u EU, Crna Gora će najvjerovatnije tražiti sopstveni put ka tome da postane najpoželjnija destinacija za superbogataše u Evropi, predviđa američki analitički centar Stratfor.

U najnovijoj analizi Stratfor ocjenjuje da bi CG mogla odustati od članstva u EU zadržavajući status “vječitog kandidata”, objašnjavajući da bi ulazak u EU smanjio priliv novca onih koji CG priželjkuju kao novu of-šor destinaciju.

Stratfor podsjeća da je premijer Milo Đukanović 2. avgusta rekao da njegova zemlja planira da zatraži članstvo u EU do kraja 2008, ali i ocjenjuje da, za razliku od većine balkanskih susjeda, “ima održive ekonomske šanse koje pridruživanje EU možda čini manje podsticajnim nego što bi ono moglo biti za druge zemlje”: “CG je živahna turistička destinacija... Ona je i bankarski centar koji svojim klijentima (mnogi od njih su ekstremno bogati) pruža usluge koje možda ne bi bile dostupne pod striktnim nadzorom EU”.

U Stratforu procjenjuju da će CG, dok bude sebe pripremala za ulogu nove of-šor destinacije, nastaviti da se zalaže za koristi od bliskih odnosa sa EU, makar zbog predstave o stabilnosti koju bi to pružalo njenim bogatim posjetiocima. Govoreći o mogućem ulasku CG NATO, agencija ocjenjuje da bi to “moglo bi biti veća obaveza nego što je CG spremna da preuzme”.

Bonus video: