Vušurović: Promocija akademskog sporta

Vušurović je kazao da je za ovu godinu dogovoreno da počne košarkaška liga, kao i da se nada da će naredne "krenuti ženska odbojka".
206 pregleda 0 komentar(a)
Igor Vušurović, Foto: Savo Prelević
Igor Vušurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2014. 18:50h

Cilj potpisivanja Povelje o regionalnoj međudržavnoj saradnji u oblasti sporta je povezivaje akademskog sporta, koji bi popularisao amaterski sport, kazao je direktor Uprave za mlade i sport Igor Vušurović.

Povelju su, u Skupštini grada Rijeke, potpisali vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, ministri nauke, obrzovanja i sporta Hrvatske Željko Jovanović i Slovenije Jernej Pikalo i ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić.

Sastanak čelnih ljudi sporta održan je u okviru ministarske konferencije, koja je na temu Razvoj studentskog sporta u regiji, a sa ciljem promovisanja studentskog sporta i obezbjeđivanje neophodnih uslova za dalji razvoj.

Vušurović je kazao da je za ovu godinu dogovoreno da počne košarkaška liga, kao i da se nada da će naredne "krenuti ženska odbojka".

"Borićemo se protiv govora mržnje, a vjerujem da će univerzitetske sportske lige doprinijeti razvoju takmičarskog duha, jačati konkurenciju i sigurno će iznjedriti i neke nove vrhunske sportiste. Najvažnije je što se tako stvaraju optimalni uslovi za zdrav život studenata i razvoj i omasovljenje akademskog sporta u regionu", rekao je Vušurović na na konferenciji za novinare.

On smatra da je budućnost crnogorskog sporta u takvim ili sličnim akcijama, navodeći da po prirodi ne mogu svi biti profesionalni sportisti.

"Znate šta za populaciju znači bavljenje sportom. Borićemo se u narednom periodu da proširimo ligu, da uključimo što više sportova i da tim uključivanjem Crna Gora i mladi imaju benefite. To je zamišljeno na principu Amerike, koliko ćemo u tome uspjeti, vidjećemo", rekao je Vušurović.

Predsjednik Studentskog sportskog saveza Crne Gore Boris Sekulić, kazao je da je cilj Regionalne univerzitske lige u košarci masovan, a ne kvalitetan sport, kao i promovisanje studentskog sporta i obezbjeđivanje neophodnih uslova za njegov dalji razvoj.

"Regionalno povezivanje je dobra osnova za sve ono što želimo da postignemo. Nama je cilj da kroz sport promovišemo i napravimo zdravije i bolje društvo. Studenti su upravo ti koji bi trebalo da budu vodilja svim ostalima, jer su oni jedan od najvažnijih stubova bilo kojeg društva", rekao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, 90 odsto sredstava za realizaciju tog projekta obezbijeđeno je ugovorom sa ruskom VTB bankom.

"U prvom izdanju košarkaške lige igraće šest univerziteta: Podgorica, Beograd, Novi Sad, Split, Rijeka i Mostar. Igraće se po sistemu svako sa svakim po dva puta, a četiri najuspješnija plasiraće se na fajnal-for u Rusiji. To bi trebalo da predstavlja jednu diviziju Internacionalne lige, koju čine Rusija, Kina, Baltičke zemlje. To će biti dobar test za ono kako mi želimo da u budućnosti izgleda studentski sport", rekao je Sekulić.

On je najavio da će se kao uvertira u Beogradu 1. februara odigrati „Ol star“, na kojem će nastupiti najveće zvijezde bivše Jugoslavije i bivšeg SSSR-a.

Bonus video: