Slike velikog plavetnila Milke Vujović zatvorile likovni program Barskog ljetopisa

"Konstrukt slike čine najčešće grupisane dvije ili više figura, oko kojih umjetnica gradi narativ. Kada slabost biva vrlinom, a požuda ranjivost, dovodi do daljih pitanja i mogućih odgovora - ko su akteri Milkinih slika?"
366 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2018. 07:31h

Izložbom slika akademske slikarke i grafičarke Milke Vujović u Dvorcu kralja Nikole, sinoć je zatvoren likovni program XXXI Barskog ljetopisa.

Otvarajući izložbu, selektorka likovnog programa festivala dr Anastazija Miranović istakla je da u velikom plavetnilu fantazmagiričnog likovnog svijeta Milke Vujović srećemo mlade, lijepe ljude, negližirane djevojke u prijatnim enterijerima opuštajuće atmosfere, zaljubljene parove „i nagovještenu, velom tajne zaodjenutu erotičnost koja kao da viri iz ključaonice“. Dr Miranović je skrenula pažnju da je suptilni, elegantni seksipil na ovim slikama, začinjen biserima, ljiljanima, štiklama, zamanim dekolteima, te da miris budoara i jutarnje kafe, ogledala, stolice sofisticiranih arabesknih profila i taktilnost draperija „stvaraju realno-izmaštani mizanscen kojeg istovremeno duboko potpisujemo i žarko priželjkujemo“.

"Akterke salonsko - intimističkih prizora uživaju u vlastitoj samozavodljivosti, u požudnim pogledima i nekom svojevrsnom, podrazumijevajućem hedonizmu. Modiljanijevske žene, izduženih ekstremiteta s predisponiranom enigmatičnošću gledaju u nas poluotvorenim očima koje ne vide. Umjetnica kao da želi tim specifikumom naglasati značaj unutarnjeg oka – pogleda što nadzire stvari iznutra, inverzivno penetrirajući smisao i dati kontekst. Upravo inverzivni postupak u sagledavanju viđenog odlučujući je u tumačenju poruka Milkinih slika", navela je dr Miranović.

Ona je dodala da Milka Vujović tanano i lucidno gradi slojevitost planova svojih slika u formalnom, čisto likovnom smislu, a još više u psihološkom, promišljenom čitanju kompleksnih ljudskih karaktera, osobina, stanja i osjećanja. Ovo slikarstvo figuralne provenijencije, istakla je, plijeni vanvremenskom nostalgičnošću, „nekom sjetom i melanholijom trenutka“, a transparentni velovi ne pokrivaju, „već razotkrivaju“ želju, nakanu i smisao.

"Konstrukt slike čine najčešće grupisane dvije ili više figura, oko kojih umjetnica gradi narativ. Kada slabost biva vrlinom, a požuda ranjivost, dovodi do daljih pitanja i mogućih odgovora - ko su akteri Milkinih slika? Da li se pronalazimo u njima, smijemo li to priznati sebi i drugima ili i dalje iza maski ustaljenih, očekivanih stereotipa branimo pozicije sigurnih, ušuškanih svjetonazora, a zapravo, samo dubinski, introspektivni zaroni u plavetnila naših duša mogu posve drugačije konotirati smisao", zaključila je dr Miranović.

Mr Milka Vujović, akademski slikar i grafičar, rođena je 1965. u Podgorici. Na Fakultet primenjenih umetnosti(FPU) u Beogradu upisala se 1985. a godinu ranije na Nastavnički fakultet u Nikšiću na kom diplomira 1987. godine. Diplomu na fakultetu u Beogradu stekla je 1990. kada upisuje i postdiplomske studije, a magistrirala je na odsjeku za grafiku. Od 1991. član je ULUCG, a od 1998. radi kao docent na FPU za predmet Grafičke tehnike, na odsjeku Primenjeno slikarstvo, Konzervacija i restauracija i Primenjeno vajarstvo. 2010. postaje vanredni profesor na FPU, a 2016. i redovni profesor. Član je ULUS i ULUPUDS.

Laurat je više nagrada, među kojima su Posebna pohvala ULUPUDS (1990), Plaketa „Zlatno pero Beograda“ – I Međunarodno bijenale ilustracije (1990), Počasna diploma na II Međunarodnom Bijenalu grafike malog formata u Rumuniji (1999), Prva nagrada Beogradske „Mini-art scene“ (2005), Specijalna nagrada žirija na Internacionalnom trijenalu grafičke umjetnosti u Makedoniji (2015). Neke od samostalnih izložbi realizovala je u Budvi, Beogradu, Podgorici, Petrovcu, Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Novoj Gorici u Sloveniji. U okviru kolektivnih izložbi radove je prikazala publici u Crnoj Gori, Srbiji, Rumuniji, Francuskoj, Maleziji, Poljskoj, Belgiji, Rusiji, Grčkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Italiji.

Galerija

Bonus video: