Samo za Norvežane: Besplatno čitanje knjiga na netu

To je prvi put da se na internetu besplatno nude knjige koje uživaju zaštitu autorskog prava
57 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 10:47h

Umjesto odlaska u biblioteku ili knjižaru, besplatno čitanje knjiga na internetu? To je moguće u Norveškoj. U dogovoru s autorima i izdavačima na posebnom portalu već je objavljeno 135.000 naslova.

Krimi romani poznatog autora Jua Nesbea, romani nobelovca Knuta Hamsuna, priče strave i užasa Stivena Kinga – sve to će Norvežani uskoro moći besplatno da čitaju na internetu, piše Dojče Vele.

Na stranici bokhylla.no (norveški: polica za knjige) Nacionalna biblioteka već nudi 135.000 naslova, a sveukupno je za sada planirano objavljivanje 250.000 knjiga. Autori i izdavači biće plaćeni za digitalizaciju svojih djela, prenosi Dojče Vele.

To je prvi put da se na internetu besplatno nude knjige koje uživaju zaštitu autorskog prava, kaže direktorka Nacionalne biblioteke Vigdis Moe Skarstein.

Objavljuju se djela koja su izdata prije 2001. godine. Inače, prema norveškim zakonima, autorska prava na neko djelo gase se tek 70 godina nakon smrti autora. Teoretski je tek tada moguće slobodno objavljivanje djela bez saglasnosti nosilaca autorskog prava.

Ovo prijvremeno besplatno objavljivanje knjiga domaćih autora i prevoda iz cijelog svijeta omogućeno je dogovorom Nacionalne biblioteke i organizacije „Kopinor“. Ta organizacija zastupa 22 udruženja koje štite interese autora i izdavača.

Samo Norvežani mogu da čitaju

Ne postoje izvesna ograničenja. Tako korisnici ne mogu da sačuvaju digitalizovane knjige na svojim računarima, već samo mogu da čitaju na portalu.

Osim toga, baza podataka dostupna je samo u Norveškoj, a pristup je iz inostranstva jedino omogućen naučnicima, prenosi DW.

Galerija

Bonus video: