Crnogorski autori na festivalu fotografije u Hrvatskoj

Selektorski tim iz Crne Gore čine tri imena - Mirjana Dabović-Pejović, Duško Miljanić i Lazar Pejović
55 pregleda 0 komentar(a)
fotograf, Foto: Shutterstock
fotograf, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2014. 09:34h

Godišnji konkurs najpoznatijeg hrvatskog festivala fotografije “Rovinj Photodays”, koji se do sada bavio isključivo hrvatskim savremenim foto stvaralaštvom, od ove godine otvoren je i za autore iz drugih zemalja. Selektorski tim iz Crne Gore čine tri imena - Mirjana Dabović-Pejović, Duško Miljanić i Lazar Pejović.

Tim selektora ovogodišnjeg festivala predvodiće jedan od najvećih fotografskih autoriteta današnjice, Tod Papageorg. Ovaj ugledni fotograf i pisac čiji su radovi dio javnih zbirki važnih umjetničkih institucija poput njujorške MoMA-e, stručnoj javnosti poznat je kao čelni čovjek najprestižnijeg svjetskog studija fotografije u sklopu američkog koledža Jel, te bliski prijatelj i mentor brojnih poznatih fotografa.

Iako je Papageorg ostvario mnoge uspjehe kao fotograf i pisac, možda je najpoznatiji po ulozi “Walker Evans” profesora fotografije na “Yale University school of Art” gdje je bio direktor diplomskog studija fotografije od 1979. do 2011. godine.

“Cilj festivala je međunarodna prepoznatljivost te kreiranje platforme za prezentaciju savremenih fotografskih ostvarenja zemalja u okruženju široj fotografskoj zajednici. Preduslov za ostvarenje toga jeste okupljanje i valorizacija relevantnih autora i njihovih radova kako bi završna prezentacija njihovih radova bila spektakularna. Zato nam je izuzetno važna saradnja s Todom koji uživa velik ugled u američkim i svjetskim fotografskim krugovima, galerijama i institucijama, gdje ga doživljavaju kao jednog od vodećih 'opinion makera'”, pojasnio je programski zaokret sedmog izdanjafestivala fotografije “Rovinj Photodays”, njegov direktor Denis Redić.

Konkurs traje do 25. februara, a najuspješniji autori dobijaju mogućnost zajedničkog izlaganja koje će premijerno biti predstavljeno u sklopu završnice festivala drugog i trećeg maja u Rovinju.

Bonus video: