Mersudin Kalić ostaje u pritvoru

Branilac Mersudina Kalića, advokat Velibor Marković, tvrdi da su prestali razlozi za zadržavanje njegovog klijenta u pritvoru, u kom se nalazi već dvije i po godine
75 pregleda 5 komentar(a)
Mersudin Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mersudin Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2014. 16:59h

Viši sud u Bijelom Polju odbio je zahtjev da se ukine pritvor Mersudinu Kaliću, kojem se sudi za pranje novca od gotovo 8,5 miliona eura.

Osim Mersudina, optužnicom su obuhvaćeni njegov brat Safet, koji je u bjekstvu, i snaha Amina.

Branilac Mersudina Kalića, advokat Velibor Marković, tvrdi da su prestali razlozi za zadržavanje njegovog klijenta u pritvoru, u kom se nalazi već 2,5 godine.

"Smatram da ta mjera već predugo traje i bez želje da upoređujemo ovaj sa nekim drugim slučajevima, sa značajno većom protivpravnom stečenom koristi, gdje je određena kazna od pet i po godina. Zato molim sud da se ova mjera zamijeni nekom mjerom nadzora, oduzimanjem pasoša i ostalih dokumenata, kao i sa periodičnim javljanjem nadležnom organu", rekao je Marković.

Njegovom zahtjevu usprotivio se zamjenik specijalnog tužioca Hasan Lukač, dok je drugi advokat Kalića, Kasim Dizdarević ocijenio da “nikada nije ni bilo uslova za pritvor”.

On je podsjetio da su u rješenju navedeni razlozi produživanja pritvora zbog druge osobe koja je u bjekstvu.

Vijeće sudije Vidomira Boškovića, saopštilo je da je zahtjev za ukidanje pritvora odbijen, jer nisu prestali razlozi za to.

U nastavku suđenja, su izvođeni pisani dokazi koji su obuhvatili dokumentaciju poslovanja Kalićevih firmi, među kojima se nalaze dio međunarodnih tovarnih listova, određene potvrde, dopisi, ugovori, promjena prava svojine u vezi određenih kupoprodajnih ugovora i drugo.

Sudija Bošković kazao je da je pri kraju izrada nalaza vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića, koji će na osnovu pisanih dokaza uraditi novi nalaz, koji će biti gotov najkasnije za oko mjesec dana.

Suđenje se nastavlja 24. marta.

Rodbina Mersudina Kalića ranije je nudila pola miliona eura jemstva kako bi se njemu, zbog lošeg zdravlja, ukinuo pritvor.

Predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Tofil Žujović, kazao je tada da je predlog odbijen jer “ponuđeno jemstvo ne obezbjeđuje sigurno prisustvo optuženog u daljem toku postupka”.

“Drugi razlog je što je ponuđeno jemstvo od pola miliona eura, nesrazmjerno iznosu od oko 8,5 miliona eura protivpravno pribavljene imovinske koristi u krivičnom djelu koje se Kalićima optužnicom stavlja na teret”, kazao je Žujović.

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca tereti Kaliće da su se, od 2005. godine do juna prošle godine, udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način na koji su dolazili do novca, za koji su znali da je zarađen prodajom droge, preko kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi, čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici.

Na taj način, piše, prikrili su porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Bonus video: