Uhapšen bivši akcionar First Financial banke, tragovi pronevjere vode do Podgorice?

"Katimerini" piše da su najmanje tri biznismena navodno umiješana u šemu pronevjere propale grčke državne Poštanske štedionice (TT)
189 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 20:14h

Crnogorske vlasti dostavile su grčkim kolegama informacije o osobi za koju se vjeruje da umiješana u skandal sa pola milijarde kredita datih bez garancija, tokom kojeg je uhapšen i bivši akcionar First Financial banke u Podgorici Angelos Filipidis.

To je objavio grčki list “Katimerini”, navodeći da je Filipidis uhapšen 10. januara u Turskoj, gdje još čeka izručenje u Atinu. Negirao je krivicu i tražio da se postupak ubrza kako bi dokazao svoju nevinost.

Piše da su najmanje tri istaknuta biznismena navodno umiješana u šemu pronevjere propale grčke državne Poštanske štedionice (TT) za više od 500 miliona eura preko loših kredita, a istražitelji tvrde da su pronašli i 14 miliona eura na tajnim Filipidisovim računima u stranim bankama.

"Istražitelji tvrde da su otkrili seriju koruptivnih radnji, a da su najmanje tri biznismena navodno imala koristi od loših kredita", objavio je Katimerini, pozivajući se na neimenovane izvore.

Poštanska štedionice (TT) u Grčkoj

Ta trojica - dvojica Grka i Kipranin, navodno su uzeli kredite 2008. i 2009. kada je Filipidis bio predsjednik TT, a jedan od osumnjičenih će biti ubrzo pozvan na saslušanje, piše Katimerini, koji ne navodi imena biznismena.

List piše da grčke vlasti pokušavaju da utvrde tokove novca u Crnoj Gori jer su im crnogorski zvaničnici dostavili informacije o jednoj od ovih osoba “za koju se vjeruje da je igrala ključnu ulogu u slučaju između 2007. i 2008”.

Mediji u Crnoj Gori krajem septembra 2008. godine objavili su da je Filipidis na Nex Montenegro berzi prodao 1,2 miliona akcija First Financial banke, za 3,3 miliona eura.

Interpol traga i za bračnim parom nakon što su navodno inkasirali oko 19,8 miliona eura u neobezbijeđenim kreditima iz TT.

Restis je u oktobru 2013. godine navodno izašao iz tog posla, kada je za više od pola miliona eura prodao 93,34 odsto akcija First Financial banke (FFB) u Podgorici.

Najveći dio od 85 odsto akcija, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ sa tržišta kapitala, kupio je njegov dugogodišnji poslovni partner i glavni čovjek zadužen za investicije u Crnoj Gori Petros Statis, dok je osam odsto akcija kupio dosadašnji glavni izvršni direktor FFB Predrag Drecun.

Grčki milijarder Restis uhapšen je u julu prošle godine, pod sumnjom da je kao predsjednik Upravnog odbora First Financial grupe koristio uticaj da bi obezbijedio kredite za osobe i kompanije sa kojima je povezan. On je negirao krivicu, a u decembru je pušten da se brani sa slobode.

Restis je u međuvremenu platio sporne kredite u ukupnom iznosu od oko 22 miliona eura i od oko 1,1 milion dolara. Tužilac je saopštio da su tako otklonjene posljedice eventualnih loših kredita, a pošto više ne postoji sumnja da će pobjeći ili počiniti nova krivična djela, on je pušten na slobodu.

“Vijesti” nemaju nikakvu potvrdu da je Restis na bilo koji način umiješan u slučaj TT.

Do sada je u toj istrazi uhapšeno 29 ljudi, a među osumnjičenima je i šefica fonda koji je osnovan novcem međunarodnih kreditora za spasavanje grčkog bankarskog sistema. Ona je negirala krivicu.

Interpol traga i za bračnim parom nakon što su navodno inkasirali oko 19,8 miliona eura u neobezbijeđenim kreditima iz TT. Grčki istražitelji su navodno zamrzli njihovu imovinu i od vlasti zatražili pristup njihovim ličnim i kompanijskim računima.

Filipidisova firma u Crnoj Gori još aktivna

Prema podacima sa sajta Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Filipidis je osnivač DOO First financial consulting (FFC).

FFC, koja je još aktivna, registrovana je 14. februara 2007. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću za konsalting usluge i razvoj, sa djelatnošću za konsalting i menadžment poslove.

Preduzeće je prijavljeno na adresi Ulcinjska, broj 3 u Podgorici.

Kompanija u kojoj je Filippidis izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik, prema podacima sa CRPS-a, sada se bavi konsultantskim aktivnostima “u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Galerija

Bonus video: