Ljepota darivanja i predstavljanja

Slike iz fonda umjetničke galerije Medicinske škole u art-kafeu “Džada”
111 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 17:04h

Podgorica - Izložba “Priključi se” iz fonda umjetničke galerije Medicinske škole u Podgorici, otvorena je preksinoć u podgoričkom art-kafeu “Džada”. U dobroj atmosferi, među brojnim posjetiocima, izložbu na kojoj su predstavljeni radovi eminentnih crnogorskih umjetnika, otvorio je Slobodan Slovinić, slikar i likovni kritičar.

“Čast mi je da otvorim izložbu slika iz fonda umjetničke galerije Medicinske škole. Slike koje su večeras izložene izabrali su direktor škole Branimir Kostić, osnivač galerije, Bobo Ćupić, vlasnik atr-kafea 'Džada' i umjetnik Radovan Grujić, a riječ je o radovima Boška Odalovića, Ljubomira Brajovića, Branislava Sekulića, Cvetka Lainovića, moje malenkosti i Voja Tatara”...

Vratiću se dvadeset godina unazad, tačnije u 1995, kada je Branimir Kostić, profesor fizičkog vaspitanja u Medicinskoj školi, započeo divnu i humanu akciju. Njegova zamisao je bila da u jednoj od učionica oformi umjetničku galeriju.

Prevashodno je prevagnuo veliki entuzijazam, velika ljubav prema likovnoj umjetnosti i odziv umjetnika koji su ustupili svoje radove. Zahvaljujući njemu cijelu školu zahvatila je umjetnička epidemija. Zahvaljujući njemu ti mladi ljudi u svom habitusu nose umjetnost, njihov duhovni svijet je postao mnogo bogatiji”, kazao je otvarajući izložbu Slovinić.

Rad Boška Odalovića na izložbi "Priključi se"

Direktor Medicinske škole u Podgorici, Branimir Kostić, kazao je da je osnivanje umjetničke galerije pri školi prava rijetkost. Priča o njenom pokretanju krenula je prije dvadeset godina, a izložba u art-kafeu “Džada” je prvo predstavljanje radova iz umjetničkog fonda, koji danas broji oko četrdeset radova crnogorskih slikara, van škole.

“Kada sam krenuo u realizaciju ideje naišao sam na dobar odziv slikara i želja je još više porasla. Tako se krenulo u sakupljanje što većeg broja slika i na koncu je nastala galerija.

Kao profesor fizičkog vaspitanja nisam želio da lutam u izboru i odlučio sam da kriterijum bude članstvo umjetnika u ULUCG. Tako se održao nivo i od osnivanja do danas došli smo do četrdeset radova poznatih umjetnika”, kazao je Kostić naglašavajući da galerija ima veoma značajnu ulogu u životu škole jer ona ne samo što oplemenjuje školski ambijent već ona “za učenike predstavlja svojevrsnu laboratoriju u kojoj se verbalno ne docira znanje o estetici i lijepom, već naprotiv izgrađuju sigurtni kriterijumi razlikovanja prave umjetnosti od kiča, pravog stvaralaštva od epigonstva”.

“Slike su danas smještene u biblioteci Medicinske škole, koja je uvijek otvorena za ljubitelje umjetnosti. Galerija ima svoju stalnu postavku, koja se permanentno bogati i inovira, a povremeno se organizuju samostalne izložbe drugih autora, koji nisu zastupljeni u fondu”, kazao je Kostić.

Izložba “Prikluči se” bila je povod da se pokrene priča o sve aktuelnijim predstavljanjima kako mladih tako i afirmisanih umjetnika u neformalnim galerijskim prostorima

On je istakao daje izložba “Priključi se” u art-kafeu ”Džada” prvo predstavljanje slika iz fonda umjetničke galerije van škole i da je izložba uslijedila kao podrška izlagačkoj djelatnosti u alternativnim prostorima, prije svega u art-kafeu “Džada”, koji je nedavno počeo sa zvaničnim likovnim predstavljanima (izložba “Prođe prošlost, novembar, 2013).

Izložba “Prikluči se” bila je povod da se pokrene priča o sve aktuelnijim predstavljanjima kako mladih tako i afirmisanih umjetnika u neformalnim galerijskim prostorima kao što su u glavnom gradu: “Blues bar”, “Berlin”, “Džada”, “Nero”...

“Želio bih da ukažem na važnost ovih alternativnih prostora. Mnoge galerije, u Srbiji posebno, ne rade jer nemaju novca. Ne radi Centar savremene umetnosti, ne radi Narodni muzej, Etnografski muzej, jednostavno novca za umjetnost nema.

Kod nas je situacija slična. Mnoge institucije kulture, posebno vezane za likovnu i primijenjenu umjetnost, ne mogu da funkcionišu jer je riječ o glomaznim aparatima za čije programe uvijek nedostaju sredstva. Upravo zbog toga treba podržati neformalne prostore kao što je 'Blues bar', koji ima dugu izlagačku tradiciju, sada i art-kafe 'Džada', koji u dosta manjem ali ugodnom prostoru ima mjesta za umjetnost.

U njemu dominira taj izložbeni ugao, sasvim dovoljan za grupna ili pojedinačna predstavljanja. Alternativni prostori, prije svega, pružaju šansu mladim ljudima”, prokomentarisao je Slovinić prednosti neformalnih izlagačkih prostora u kojima umjetnost “živi”, a podsjetio je na sličan koncept koji je bio popularan za vrijeme njegovih studentskih dana u Beogradu, kada je centar okupljanja umjetnika bila kultna kafana “Znak pitanja” u kojoj su se organizovale izložbe, književne večeri, nezaboravna druženja”.

Kada umjetnost kreira

Vlasnik art-kafea “Džada” Bobo Ćupić kazao je da je ljubav prema umjetnosti bila presudna da njegov kafe krene sa izložbama. “U kafeu 'Džada' su uvijek bile izložene slike, uglavnom mojih prijatelja.

Prostor je i dobio atmosferu zahvaljujući umjetnicima koji su ovdje svakodnevno. Upravo taj umjetnički senzibilitet, uvijek prisutna priča o muzici, filmu, književnosti, slikarstvu, kreirala je ovaj prostor. A kada je riječ o izlagačkoj djelatnosti prvu 'okupaciju' prostora započeo je Radovan Grujić. Jednog dana je odlučio da poskida postojeće i postavi svoje radove.

Prozvali smo ga NATOvan. To je bila kapisla koja je odredila dalji tok. Krajem prošle godine uslijedila je i prva zvanična izložba “Prođe prošlost” koja je bila posvećena našem prijatelju Pavlu Radoičiću. Izložba “Priključi se” otvorena je zahvaljujući Branimiru Kostiću, čiji je predlog bio da se djela iz fonda umjetničke galerije Medicinske škole predstave u ovom prostoru. Dalje izložbe biće bazirane na prmociji šest radova jednog ili više umjetnika. O izboru odlučuje likovni savjet koji čine umjetnici Tatjana Ćupić, Ranko Vuković i Radovan Grujić”, kazao je Ćupić.

Galerija

Bonus video: