GA: Nadležni hitno da ispitaju navode o policijskim namještaljkama

GA od Tužilaštva očekuje konkretne istražnje radnje povodom svjedočenja Roberta Banušija
9 komentar(a)
Robert Banuši, Foto: Privatna arhiva
Robert Banuši, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.01.2014. 17:17h

Građanska alijansa poziva naležne organe da hitno ispitaju navode o policijskim namještaljkama i efikasno sprovedu istragu koja će utvrditi na koji način otkivaju počinioce i nalogodavce kada su u pitanju napadi na novinare i njihovu imovinu.

Kako navode, ovo je još jedan dokaz da nadležni sprovode “farsične” istrage kada su poslenici javne riječi meta napada.

Raseljenik sa Kosova: Inspektor me je častio da bih priznao napad na novinara >>>

GA od Tužilaštva očekuje konkretne istražnje radnje povodom svjedočenja Roberta Banušija kako bi slučaj rasvijetlili do kraja i utvrdili da li postoje manjkavosti u čitavom bezbjednosnom lancu.

"Policija je dužna da omogući slobodan rad i garantuje bezbjednost novinarima, a činjenica je da kada su žrtve napada novinari i mediji koji ukazuju na teške društvene anomalije, prije svega na korupciju na visokom nivou i spregu organizovanog kriminala i politički moćnih osoba, upravo UP ne ulaže dovoljne napore, a kao što možemo da naslutimo ili prikriva počinioce ili na površan način pokriva svoju neefikasnost", navodi se u saopštenju GA.

Dodaju da "država mora pokazati vidljive i uvjerljive rezultate u vođenju istraga oko brojnih nerazjašnjenih napada na novinare".

" Do sada je javnost samo vidjela farsična svjedočenja neupućenih "krivaca" i nijednog pravog krivca, a slučaj Banuši ogoljava ionako klimav bezbjedonosni sistem", zaključuje se.

Sindikat medija: Otkriti motive obmane

Sindikat medija zahtjeva da se do kraja rasvijetle okolnosti i postupanje nadležnih u rješavanju napada na novinara Darka Ivanovića i njegovu imovinu, navodeći da se moraju nalaziti pravi krivci i nalogodavci, i u svim drugim slučajevima nasilja nad novinarima.

“Glavni odbor Sindikata medija najoštrije osuđuje postupanje policije i Tužilaštva u rasvjetljavanju napada na Ivanovića, odnosno na njegovu imovinu kao i način na koji su kroz hapšenje Banušija željeli da stave tačku na slučaj”, saopšteno je iz te strukovne organizacije.

Sindikat medija zahtjeva da se do kraja rasvijetle okolnosti kao i činjenice da li je i zbog kojih motiva obmanuta, prije svega, crnogorska javnost.

“A potom i opšta načela pravde, a sve povodom iznuđenog priznanja Banušija koji je navodno demolirao Ivanovićev automobil. Insistiramo da se slučajevi napada na novinare riješe ali tražimo da odgovaju oni koji su počinili i naložili napade, a ne nasumično izabrani ili ucjenjeni pojedinci koji potpisuju unaprijed pripremljene izjave”, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su kazali da razumiju da su nadležni i u policiji i u Tužilaštvu pod pritiskom zbog učestalih napada na novinare, “ali njihov posao je da nalaze počinioce, a ne dobrovoljce i žrtvenu jagnjad”.

Bonus video: