Raseljenik sa Kosova: Inspektor me je častio da bih priznao napad na novinara

Ivanović objavio snimak razgovora sa Banušijem i njegovo pismo, sa potpisom, u kojem traži pomoć
376 pregleda 67 komentar(a)
Robert Banuši, Foto: Privatna arhiva
Robert Banuši, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.01.2014. 07:16h

Raseljenik sa Kosova sa boravištem u podgoričkom naselju Konik Robert Banuši, optužio je inspektora za krađe u podgoričkoj policiji Elvira Tošića da mu je na prevaru iznudio priznanje da je prije mjesec dana obio auto novinara Darka Ivanovića.

Urednik emisije “Robin Hud”, preko svog izvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu, stupio je u kontakt sa Banušijem, koji se tamo nalazi na izdržavanju šestomjesečne kazne zatvora zbog razbojništva.

U sinoćnoj emisiji na RTCG, Ivanović je objavio snimak razgovora sa Banušijem i njegovo pismo, sa potpisom i otiskom prsta, u kojem osuđenik traži pomoć.

“Iz novina sam saznao da sam razbio i opljačkao auto nekom čovjeku Darku Ivanoviću. Želim da kažem da ja to nijesam uradio i da nemam veze sa tim. Mene je inspektor koji se zove Evir Tošić, sa Konika znam ga jer sam i ja sa Konika, poveo u MUP preko Morače i dao mi da potpišem neku izjavu, koju nijesam čitao. Dao mi je pet eura i za hamburger i rekao da neću imati problema sa sudom, zbog ove izjave koju sam potpisao”, napisao je u pismu Banuši.

Informaciju o hapšenju Banušija prvo je objavila RTCG 18. decembra 2013. godine, nakon čega je ta informacija, istog dana, u policiji nezvanično potvrđena i novinaru “Vijesti”.

Policija se, međutim, nikada nije zvanično oglasila povodom tog slučaja.

Iz Uprave policije, Darku Ivanoviću su saopštili da je istraga u vezi sa obijanjem njegovog automobila u toku i da je kompletan predmet dostavljen državnom tužiocu

“Tužilac će, prema istim informacijama, odlučiti o kvalifikaciji djela tek kada stigne nalaz iz Forenzičkog centra u kojem su pored šrafcigera i drugi izuzeti predmeti”, istakli su tada iz UP.

Iz Uprave policije, Darku Ivanoviću su saopštili da je istraga u vezi sa obijanjem njegovog automobila u toku i da je kompletan predmet dostavljen državnom tužiocu.

“U vezi sa citiranim navodima koji se odnose na postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti Podgorica prilikom prikupljanja obavještenja od R.B. u vezi sa predmetnim događajem, obavještavamo da su citirani navodi netačni, te da su od R.B. prikupljena obavještenja na zakonit način u skladu sa članom 259 važećeg Zakonika o krivičnom postupku”, piše u odgovoru policije, koji je Ivanović sinoć pročitao u emisiji.

Indikativno je da Banuši, koji iza sebe ima više desetina krađa, iz vozila novinara ništa nije odnio, iako je u Ivanovićevom automobilu bilo nekoliko vrijednih stvari, poput skupocjene kamere.

Ivanović je tada saopštio da vjeruje da su provalnici poslati da ukradu povjerljiva dokumenta koja se tiču privrednog kriminala, sumnjivih privatizacija i brojnih nepravilnosti u sistemu zdravstva, čime se novinarski bavio u posljednje vrijeme. Nakon tog incidenta, Ivanović je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem i šefom policije Slavkom Stojanovićem, od kojih je tražio procjenu svoje bezbjednosti.

U međuvremenu, nepoznata osoba putem telefona prijetila je majci Darka Ivanovića. Policija još nije našla krivca za prijetnje.

Banuši: I tužiocu sam rekao da su mi dali novac

Ivanović je telefonom razgovarao sa optuženim Banušijem, dok se ovaj nalazio u spuškom zatvoru. “Vijesti” prenose njihov razgovor, koji je sinoć preslušan u emisji “Robin Hud”:

Robert: Dobro veče gospodine, ja sam Robert Banuši.

Darko: Reci mi, Roberte, ti znaš što se desilo? Ti si optužen da si obio moj auto, mislim da je to bio sedamnaesti, ne znam koji, prošlog mjeseca.

Robert: Osamnaestog.

Darko: Osamnaestog... Što se zapravo desilo, reci mi?

Robert: Meni su došli inspektori kući, rekli su mi – moraš da dođeš do MUP –a, da daš neki potpis, ja sam tamo otišao i dali su mi pet eura i još pare za hamburger su mi dali, u drugu sobu me je poveo inspektor, dao mi je pare, dao sam prst na tu izjavu, znaš?

Darko: Kakvu izjavu, šta?

Robert: Otisak sam dao.

Darko: Otisak na šta?

Robert: Na tu izjavu, ali ja tu izjavu niti nisam vidio, niti nisam čitao, niti ništa, znaš? Rekli su mi ništa neće bit strašno, ništa nije oduzeto od ovog auta, ništa nisu ukrali, ja to nemam pojma ni koje auto ni ništa, ja ne znam od čega je ovo razumiješ? Ni kriv ni dužan su mi to meni odvalili, znaš?

Darko: A, reci mi, koji je inspektor bio?

Robert: Elvir Tošić.

Darko: Elvir Tosić?

Robert: Da, Elvir Tošić

Darko: Tošić, aha, a reci mi...

Robert: On mene zna, pet godina, četiri me zna.

Darko: Koliko te zna?

Robert: Pet, četiri godine me zna.

Darko: Aha, a reci mi, ti njega znaš? Kako izgleda i sve?

Robert: Znam, znam tog inspektora, ja sve...

Darko: Ti znaš da sam ja novinar, i da je meni prijećeno i.. ti ne znaš ništa u vezi toga ne?

Robert: Ništa, bogomi.

Darko: A reci mi nešto, taj otisak koji su ti tražili da daš, na čemu si ga dao?

Robert: Na izjavu, ona izjava je već bila gotova i sve, samo je falilo moje ime i prezime, datum rodjenja, od majke i tate to ime i prezime, i onda sam dao otisak, sam dao, onda su mi dali pet eura, i još za hamburger, znaš.

Darko: Razumijem, ali reci mi, gdje si ostavio otisak? Na papiru, ili..?

Robert: Na izjavu.

Darko: Aha, aha, a nisi se znači potpisao već si napravio otisak prsta, je li tako?

Robert: Da, da, samo otisak sam stavio.

Darko: Aha, dobro, a reci mi...

Robert: Ako možeš da mi pomogneš nešto...

Darko: Ja ću ti pomoći definitivno, jer je to vezano za mene, a reci mi nešto...

Robert: I kod sudije sam rekao tako isto.

Darko: A reci mi samo, je li to istražni sudija ili inspektor? Odnosno, tužilac?

Robert: Tužilac, tužilac.

Darko: A znači, kod tužioca?

Robert: Aha.

Darko: Aha, ok, ok. Kad je to bilo? Kad si davao tu izjavu? Kad si joj rekao da su ti namjestili?

Robert: Meni su namjestili to osamnaestog.

Darko: A, znači dan nakon, ok. Samo su te pokupili.. A gdje su ti dali pare?

Robert: U MUP, u drugu sobu, znači inspektor me izmakao od ove sobe, u drugu sobu me poveo i dao mi pare.

Darko: Dobro, razumijem, a kad si pošao kod tužioca, je li tužilac čuo tvoju izjavu? Je li je zapisao? Što ti je rekao?

Robert: Da, da, da, da. Zapisao je sve, izjavu. Što sam ja pričao, on je tu, na kompjuter sve...

Darko: A na kompjuter, aha, aha. I ti si tu rekao da ti je inspektor dao hamburger i pet eura?

Robert: Da, da, da, da

Darko: I da nemaš veze s tim?

Robert: Nemam ništa veze, boga mi, mogu da ti se kunem đe god oću.

Darko: Ti bi ovo meni posvjedočio bilo kad, je li tako?

Robert: Bilo kad, brate.

Darko: Dobro, hvala ti puno, ja i ti se čujemo, i ja ću ti pomoći, definitivno, što budem ja mogao.

Robert: Važi, zahvaljujem gospodine.

Darko: Hvala.

Tužilaštvo gotovo mjesec dana ne dobija odgovor iz Forenzičkog centra da li ima otisaka i DNK-a na šrafcigeru, koji je pronađen zaboden u sjedištu Ivanovićevog automobila.

Osnovna državna tužiteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac, saopštila je Ivanoviću da su prilikom uviđaja 17. decembra prošle godine pronađeni otisci na vratima njegovog vozila.

“Policija je, shodno svojim ovlašćenjima, utvrdila da taj papilarni trag pripada licu koje je službenik osiguravajućeg društva. Kako je od materijalnih tragova u istom vozilu pronađen i šrafciger, a sumnja se da ga je koristio izvršilac krivičnog djela, to je tužilac ovaj predmet sa naredbom za vještačenje dostavio Forenzičkom centru Danilovgrad, radi DNK analize. Povodom urgencija tužilaštva za postupanje, Forenzički centar nas je informisao da vještačenje nije završeno”, piše u odgovoru Klikovac, koji je Ivanović sinoć pročitao u emisiji.

Milačić: Tošića možda čeka još jedna nagrada

Inspektor Tošić se nasmijao kada ga je novinar “Vijesti” pozvao za izjavu i rekao da neće da komentariše Banušijeve optužbe.

“Trenutno sam u poslu, mislim da nema potrebe o tome da pričate. Gospodine, prijatno, pa se čujemo drugom prilikom”, rekao je Tošić.

Inspektori Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, sredinom 2012. godine provjeravali su da li je Tošić učestvovao u napadu na novinara Marka Milačića.

Milačić je policiji prijavio da ga je, dok se kretao u povorci protestnog skupa 5. maja te godine, neko napao i da sumnja da se radi o inspektoru u civilu.

Prema tadašnjim nezvaničnim informacijama “Vijesti” Unutrašnja kontrola je za taj incident sumnjičila upravo Tošića. Milačić je juče rekao da je Unutrašnja kontrola, navodno, tada uputila zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Tošića.

“Uprkos tome, Tošić nije disciplinski kažnjen, već je nagrađen te godine kao najbolji policajac. Ne bi me čudilo da i sad nakog ovog slučaja Tošić dobije još jednu nagradu, ali ovoga puta sa veće instance iz Vlade Crne Gore. Očigledno je, ukoliko se utvrdi da je namjestio Banušiju, da je Tošić između ostalih zadužen za obavljanje prljavih poslova na štetu novinara. U suštini najmanje je bitan on, jer je direktna odgovornost u kancelarijama njemu nadređenih u Upravi policije, na čelu sa direktorom Slavkom Stojanovićem. Oni tu odluku sigurno nijesu sami donijeli već po naređenju ljudi koji odlučuju u ovoj državi”, kazao je juče “Vijestima” Milačić.

Bonus video: