završne riječi

Završeno suđenje za ubistvo Miroslava Šoškića

Tužiteljka tvrdi da su odbrana i izjave optuženih neosnovane, kontradiktorne i nelogične sa izjavama svjedoka i njihovih kolega.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2014. 16:39h

Zamjenica višeg državnog tužioca Nada Bugarin, saopštila je juče u bjelopoljskom Višem sudu da je tokom glavnog pretresa dokazano da su policajci Željko Bojić i Adnan Kožar krivi za smrt Beranca Miroslava Šoškića.

Advokati optuženih, međutim, saopštili su da je kompletan proces vještački pokrenut, da nema nijednog dokaza koji potkrepljuje priču tužilaštva i pozvali sud da “ne griješi dušu prema nevinim ljudima”.

Završnim riječima tužilaštva i odbrane, juče je okončan proces protiv policajaca iz Berana, kojima se sudi za smrt Šoškića. Dvad e s e tdvo g o d i šnji muškarac 17. decembra 2008. pobjegao je iz beranske policije, a njegovo tijelo kasnije je pronađeno na obali Lima.

Presuda će biti izrečena 31. januara. Bugarin je promijenila dio optužnice, u kojoj sada piše da su policajci nanijeli povrede Šoškiću, “zbog kojih, nakon što su ga primorali da skoči u Lim, nije mogao da se održi i da pliva, pa je nastupila smrt utopljenjem”.

Bojić je kazao da mu je Bog svjedok da prstom nije takao Šoškića i da je nevino optužen. “Da sam ga kojim slučajem vidio da je ušao u Lim, bez razmišljanja bih pošao za njim. U pritvoru sam dobio djevojčicu koja uskoro puni godinu.

Dabogda mi tako ona živjela kako ja govorio istinu”, kazao je na Bojić. Kožar je ponovio da je u noći potrage za Šoškićem - do buvlje pijace došao istovremeno sa Interventnom jedinicom policije i da mu nije jasno zašto je na pravdi Boga u zatvoru.

“I kolege su tu došle nakon telefonskog poziva, a samo sam ja izdvojen od njih ili sam ja kriv samo zato što sam stigao pješice”, kazao je Koža r. Istakao je da mu je Bojić rekao da je Šoškić nestao i da bi kolegu prijavio da je na njemu vidio “sumnjive tragove”.

Tužiteljka tvrdi da su odbrana i izjave optuženih neosnovane, kontradiktorne i nelogične sa izjavama svjedoka i njihovih kolega.

“Odbrana navodi da je Šoškić skinuo jaknu, da Bojić nije trčao za njim. Takođe, odbrana tvrdi da isto to nije učinio ni Kožar, niti da su ga udarali, što je u suprotnosti sa izvedenim dokazima, nalazima sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, dopunom tog nalaza, kao i mišljenjem dr Đorđa Alimpijevića iz Beograda.

Njihovim nalazima konstatovano je da su na tijelu Šoškića postojale mehaničke povrede nastale dejstvom zamahnutog mehaničkog oruđa i da je smrt nastala utopljenjem”, kazala je Bugarin.

Podsjetila je i na dio nalaza u kom piše da su povrede nastale dok je Šoškić još bio ži v. “Bojić i Kožar jesu saizvršioci i bili su svjesni da kod Šoškića može nastupiti smrt i postupali su sa umišljajem”, kazala je Bugarin.

Advokat odbrane Velibor Marković, podsjetio je na nalaz vještaka sudske medicine dr Dragane Čukić, koja je nakon obdukcije tvrdila da su povrede kod pokojnika nastale od udara i kotrljanja tijela u vodi.

Rekao je da su svi ostali vještaci nalaze radili poslije tri godine od smrti, kada na tijelu više nije bilo mekog tkiva. “Pri davanju svojih nalaza i mišljenja, nijesu bili upoznati sa činjenicom da je od mjesta ulaska Šoškića u Lim, do mjesta gdje je nađeno njegovo tijelo 17 kilometara razdaljine i da su povrede mogle nastati prilikom kontakta sa rječnim dnom i obalama rijeke”, kazao je Marković.

"Kod pijace sam došao kad i drugi": Kožar (foto: Jadranka Ćetković)

Istakao je da nije dobro što je sud, uz sve ostale, odbio predlog odbrane za neposredno saslušavanje oba vještaka - dr Čukić i dr Miodraga Šoća, radi usaglašavanja nalaza.

Optužnica u tom predmetu uslijedila je nakon nalaza Šoća, čijim je vještačenjem utvrđeno da je smrt bila nasilne prirode. Marković je podsjetio na nalaz dr Zorana Stankovića, koji je, prema njegovim riječima, našao da nije moguće utvrditi kako su nastale povrede na pokojniku.

“Osim njega, dr Dušan Dunjić u forenzičkoj analizi, kazao je da prethodni vještaci nisu u potpunosti cijenili nalaz oštećenja na pantalonama i doveli ga u vezu sa povredama na nogama, odnosno krvnim podlivima.

Nastanak oštećenja na odjeći ukazuje da su ova oštećenja mogla da nastanu od vučenja i udaranja u kamenje Lima. Dunjić je naglasio da utopljenje nije nastalo odmah, već kasnije i apsolutno u tom periodu su mogle da nastanu i druge povrede”.

Advokat je kazao i da ne postoji čak ni sumnja da su Bojić i Kožar počinili djelo, jer u prilog tome govori i nedostatak motiva. “Kao i peticija više hiljada građana Berana koja govori o ličnostima optuženih”.

“Ne postoji nikakva logika da policija hvata odbjeglo lice, a onda ga tjera da uđe u Lim. Uz to, nemoguće je istovremeno tući nekog i pozivati i javljati se na telefon, obaviti 5-6 razgovora... Nema ni tragova borbe na odjeći optuženih, niti na Šoškićevoj jakni”, kazao je Marković.

Vladimir: Sin mi je surovo likvidiran

Vladimir Šoškić, otac pokojnika, kazao je da poslije 60 mjeseci još ne zna motiv i razlog zašto je njegov sin “surovo likvidiran”. Šoškić tvrdi da je dobro što čitava njegova porodica nije likvidirana do sada.

“I dalje mi nije jasno šta je bilo sa mojim sinom, do danas se ne zna gdje je njegova dukserica i majica”, kazao je Šoškić. On je ocijenio da tužilaštvo nije moglo drugačije i bolje da radi, s obzirom na “opstrukcije i laži beranske policije”.

Ivanović: Ovo je teško ubistvo

Branjenik oštećene porodice, advokat Radosav Ivanović, istakao je da je to djelo trebalo prekvalifikovati u teško ubistvo, imajući u vidu način na koji je ono izvršeno i način kako su nastale povrede.

“Ne samo da u nalazu dr Šoća, već i dopunskom nalazu Sudsko medicinskog odbora, dokazano je da se radi o teškom ubistvu. Ovo posebno što pred nama nisu obični građani, već lica koja su dužna da čuvaju bezbjednost građana. Ugašen je jedan mladi život i uništena jedna do tada srećna porodica. Način na koji je to urađeno ne samo da je dokazan u potpunosti, već je potvrđen izvedenim dokazima vještaka i svjedoka, kao što je dokazan i način na koji su nastale povrede kod Šoškića”, kazao je Ivanović .

Galerija

Preporučujemo za Vas