Za 190 programa u oblasti kulture u Nikšiću potrošiće pola miliona eura

Nikšić će neke svoje programe prezentovati građanima Crne Gore kako bi dali doprinos ukupnoj kulturnoj sceni, kazao je Grbović
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2014. 15:22h

U sklopu programa podrške razvoju kulture u opštini Nikšić, koji je usvojila Vlada, u ovoj godini će u gradu pod Trebjesom biti organizovano 190 programa iz oblasti kulture.

„Od nacionalnih institucija kulture u Nikšiću će ove godine biti organizovano oko 120 programa, dok će opštinske ustanove kulture prezentovati oko 70 programa. I Nikšić će ponuditi neke svoje programe da prezentuje građanima Crne Gore i da i mi damo naš doprinos crnogorskoj kulturnoj sceni“, kazao je predsjednik Opštine Veselin Grbović.

On je danas, zajedno sa potpredsjednikom Miloradom Jovanovićem i direktorima javnih ustanova, razgovarao sa ministrom kulture Branislavom Mićunovićem i saradnicima. Svrha razgovora kom su prisustvovali i direktori nacionalnih ustanova kulture, kako je kazao ministar, bila je da se odrede planske aktivnosti u toku ove godine, dok će tačan datum njihove realizacije biti saopšten narednog petka, za kada je zakazan novi sastanak.

„Brojni su projekti iz oblasti stvaralaštva i kulturne baštine i za njihovu realizaciju biće izdvojeno 200.000 eura iz budžeta Vlade. 100.000 eura je ulaganje nacionalnih institucija u program koji se odnosi na Nikšić, dok će za kulturnu baštinu biti izdvojeno 200.000, tako da će ulaganja u toku 2014., bez kapitalnog budžeta, iznositi oko 500.000. Ako na to dodamo kapitalna ulaganja i pomnožimo sa četiri slika stanja bi trebalo da bude drugačija na kraju 2017“, kazao je Mićunović.

Panorama Nikšića (Foto: www.montenegro.travel)

Dragica Milić, pomoćnica ministra za kulturno umjetničko stvaralaštvo, kazala je da će Narodni muzej Crne Gore u gradu pod Trebjesom organizovati oko 20 projekata, poput izložbi Pera Počeka, Jovana Zonjića, Dada Đurića, Draga Đurovića, dok će Zetski dom imati sedam predstava sa svog repertoara i 14 izvođenja. CNP će se nikšićkoj publici predstaviti sa osam predstava i 16 izvođenja sa svog repertoara, a opredijeliće i desetak gostujućih predstava.

Crnogorska kinoteka organizovaće oko 30 filmskih projekcija, dok će Državni arhiv ove godine pripremiti pet izložbi od kojih će se dvije odnositi na nikšićku istoriju, tradiciju i nasljeđe, pa će biti predstavljene značajne ličnosti iz grada pod Trebjesom i stare razglednice.

„Centar savremene umjetnosti će do kraja godine organizovati deset izložbi koje predastavljaju presjek recentne crnogorske umjetnosti, a obnoviće i nekadašnju likovnu manifestaciju po kojoj je Nikšić bio prepoznat i dobro pozicioniran a to je Bijenale mladih likovnih umjetnika. Muzički centar će organizovati deset do 12 koncerata a pomoći će i realizaciju produkcije jedne od najznačajnijih manifestacija koja se u muzičkoj oblasti kulture realizuje u Nikšiću, a to je Gitar festival“, kazala je Milić.

Potpredsjednik opštine je kazao da će nikšićke institucije kulture uraditi tri nove predstave, od kojih će jedna biti dječja, da će u maju obnoviti nikšićke književne susrete, u septembru organizovati Festival glumca, da će uključeni biti i Muzička škola i Filozofski fakultet na kome će 25.januara organizovati druženje sa poznatim piscem i scenaristom Abdulahom Sidranom.

Crvena stijena, Rimski i Carev most, memorijalni objekti

Prema riječima Lidije Ljesar, pomoćnice ministra za kulturnu baštinu, stanje kulturnih dobara na teritoriji opštine Nikšić se ne razlikuje u odnosu na stanje kulturnih dobara na teritoriji gotovo čitave države. Crvena stijena koja se, prema riječima Ljesar, tretira sa puno stručne pažnje više od deset godina bi mogla da posluži kao dobar reper kada je u pitanju dobro stanje nekog kulturnog dobra, dok Rimski most na Moštanici spada u grupu ugroženijih kulturnih dobara.

Ove godine će za arheološka i konzervatorska istraživanja lokaliteta Crvena stijena i Riječani, projekat koji je započeo prije tri godine, biti izdvojeno oko 100.000 eura. Na pomenutim lokalitetima biće obezbijeđeni prostori za smještaj članova istraživačkih ekipa, ali i za organizovanje škola za edukaciju i doedukaciju u arheološkoj i konzervatorskoj oblasti i već ovog ljeta će u Riječanima biti organizovana ljetnja škola.

„Za konzervatorski projekat Carevog mosta ove godine biće izdvojeno 20.000 eura, a uradiće se i konzervatorski projekat za Rimski most, a nadam se da ćemo ove godine početi i sa prvom fazom konzervatorskih radova“, kazala je Ljesar.

Prema njenim riječima od 50.000 do 70.000 eura biće izdvojeno za konzervatorske projekte memorijalnih objekata i spomen obilježja, koja su „nepravedno bila zanemarena“. Sredstva će biti uložena i u jačanje informacionog sistema Muzeja i osavremenjavanje kompjuterske opreme koja je potrebna za jednu kvalitetnu foto dokumentaciju, kao i za restauraciju dijela pokretnog fonda koji se čuva u nikšićkom Muzeju.

Galerija

Bonus video: