Iz ANB-a na čelo Unutrašnje kontrole MUP-a

Sagovornik “Vijesti” iz MUP-a kazao je da je Spičanović od Šaranovića preuzeo dužnost prvog radnog dana u 2014. godini
568 pregleda 9 komentar(a)
Drago Spičanović, skroz desno, Foto: Zoran Đurić
Drago Spičanović, skroz desno, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.01.2014. 19:27h

Dosadašnji službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Drago Spičanović, imenovan je za šefa Odjeljenja unutrašnje kontrole MUP-a, potvrđeno je “Vijestima” iz te bezbjednosne institucije.

Spičanović, koji je radio u barskom odjeljenju ANB-a, zamijenio je Veselina Šaranovića.

Sagovornik “Vijesti” iz MUP-a kazao je da je Spičanović od Šaranovića preuzeo dužnost prvog radnog dana u 2014. godini. Isti izvor kazao je da će Šaranović, najvjerovatnije dobiti novo zaduženje u MUP-u.

“Vijesti” su još početkom decembra najavile smjenu na čelu OUK-a, ali je istog dana ministar policije Raško Konjević kazao “da ne mora biti tačno sve što se objavi u medijima”.

Šaranović je 2003. godine, nakon 24 godine rada u Službi državne bezbjednosti kao načelnik jedne od uprava, podnio zahtjev za penzionisanje.

U policiju se vratio na zahtjev i molbu bivšeg ministra policije Ivana Brajovića u junu 2010. godine i preuzeo mjesto šefa Unutrašnje kontrole od dotadašnjeg rukovodioca Zorana Tomčića.

Više puta javno je ukazao na probleme u radu i ograničenim ovlašćenjima Unutrašnje kontrole policije. On je tražio bolje tehničke i prostorne uslove za rad svojih službenika, ali ministarstvo nije izašlo u susret njegovim zahtjevima.

Šta sve može šef Unutrašnje kontrole

Službenici OUK-a, shodno Zakonu, imaju ovlašćenja da ostvare uvid u spise, dokumentaciju i zbirke podataka koje pribavlja ili izdaje policija, uzmu izjave od policije i oštećenih, zahtijevaju od policije dostavljanje drugih podataka i informacija potrebnih za vršenje unutrašnje kontrole... Takođe, ovlašćeni su i da izvrše uvid u službene prostorije koje koristi policija, zahtijevaju ateste i tehničke podatke o tehničkim sredstvima koje koristi policija, ali i dokaze o osposobljenosti policijskih službenika.

Zadatak Unutrašnje kontrole policije je da kontroliše da li policija radi po zakonu, kontroliše primjenu ovlašćenja, obavlja finansijsku kontrolu i kontraobavještajno ih štiti.

Službenici Unutrašnje kontrole zaduženi su da provjeravaju pritužbe građana na rad policije i rade kontrolne, operativne i druge poslove da bi spriječili i suzbili sve nezakonitosti i nepravilnosti u radu službenika policije sa posebnim akcentom na korupciju, torturu i kršenje ljudskih prava.

Bonus video: