Snažan otpor: Budvani protiv Belogorja pali tek u taj-brejku

Rusi pobijedili sa 3:2 (15:25, 26:24, 25:15, 19:25 i 15:10), u prvoj utakmici prve runde plej-ofa za plasman na finalni turnir Lige ššampiona
5 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 19:56h

Malo je falilo da Budvanska rivijera napravi novi podvig, pravu senzaciju – iako je igrao bez povrijeđenog Hteja, te kapitena Tetjuhina (imao je privatnih obaveza?!), a došao i bez prvog trenera, legendarnog Genadija Šipulina, šampion Rusije je tek nakon pet setova (15:25, 26:24, 25:15, 19:25, 15:10) i punih 115 minuta igre, došao do očekivane pobjede.

Izabranici Siniše Reljića su ostavili srce na terenu, a, što je bitnije, odigrali su sjajan meč protiv najjače ekipe koja je dolazila u Budvu do sada. S obzirom na to da nemaju ligu, niti su imali utakmica u posljednjih mjesec dana, ovakva partija Markovića i drugova je za svaku pohvalu.

Prava je šteta što domaći nijesu iskoristili prednost od 23:22 u drugom setu, pri vođstvu od 1:0 u setovima. Da su “majstori sa mora” poveli 2:0, pitanje je kako bi se ovaj duel završio…

"Najbitnije je da je Budvanska rivijera pokazala da može da igra svjetsku odbojku, jer smo igrali protiv jednog od najjačih timova na planeti. Borili smo se dobro, a u završnicama je presudio njihov servis, posebno Muserskog i Grozera, koji su izuzetni serveri. To na kraju nismo mogli da kontrolišemo. Ali, sve je ovo normalan epilog, a sve nas raduje naša igra. Idemo u Rusiju da odigramo, možda, još bolje i da se nadamo nekom iznenađenju", rekao je još jednom super inspirisani Marko Bojić, koji je upisao 26 poena, najviše od svih na meču, uz šest asova i četiri poena na bloku, te 47 odsto idealnog prijema.

Do prvog tehničkog tajm- auta u prvom setu igralo se poen za poen, a prednost su na prvom odmoru imali gosti (8:7). Prvu prednost od dva poena imalo je Belogorje, asom Iliniha je povelo 9:7, a ruski tim je dva poena prednosti držao do 11:9. Tada su se Budvani razgoropadili.

Prvo su serijom 4:0 preokrenuli na 13:11, a prava demonstracija sile uslijedila je nakon 15:14. Prvo je Šuljagić izblokirao mađarskog korektora Grozera u kontri za 16:14, i onda je na servis došao Italijan Falaski, i servirao do 21:14! U seriji Budvana od 5:0 na njegov servis dvije kontre je realizovao Ćulafić, po jednu Ćaćić i Šuljagić, a i sam Falaski je asom “začinio” seriju, koja je i prelomila ovaj set, u kojem su Budvani velikog favorita ostavili na 15 poena.

Prosto nevjerovatno djeluje podatak da Belogorje u prvom setu nije imalo nijedan poen iz bloka, što je prava rijetkost ta ruske ekipe. Rivijera je dominirala na bloku (4-0), a posebno u napadu (procenat napada 67 odsto, Rusi 38 odsto) i na prijemu servisa (58 - 35), pri čemu su domaći imali sjajnih 50 odsto idealnog prijema.

Kada su poveli 4:0 na startu i primorali Reljića na tajm-aut, izgledalo je da će Rusi lako do izjednačenja. Ipak, set je bio više nego uzbudljiv. Budvani su do prvog tehničkog tajm-auta prepolovili zaostatak, a nakon drugog su izjednačili na 16:16.

Sa tri uzastopna poena Belogorje je vratilo sigurnu prednost (19:16), tu razliku su gosti čuvali do 22:19, ali su “narandžasti” serijom 4:0 preokrenuli na 23:22 i bili blizu vođstva od 2:0. Međutim, sa dva uzastopna poena gosti su prvi došli do set lopte, koju je domaćin anulirao, ali nije drugu na 25:24, kada je Marko Bojić ispucao loptu u aut.

Iako je ruski tim odmah na startu poveo 6:2, u trećem setu je neizvjesnost trajala do 14:13 za goste. „Div“ Muserski je donio 15:13, a onda došao na servis i seriju počeo asom, a na servisu je ostao do 19:13 za Belogorje, koje je tada odlučilo ovaj set i povelo 2:1.

Budvani se nisu predavali, a četvrti set je obilježio Marko Bojić, koji je od 3:3 do 9:3 odservirao čak pet asova, i „izbezumio“ primače gostujućeg tima, Kosareva i Iljiniha. To vođstvo je je, praktično, i odlučilo ovaj set, u kojem gosti nijesu uspijevali da priđu na manje od tri poena. Sve je definitivno bilo jasno na 22:15 (as Ćaćića), dok je tačku na set stavio inspirisani Bojić blokom, pa je odluka odložena za peti set.

U odlučujućem setu se igralo poen za poen do 10:10, ali je onda do izražaja došao sjajan servis Belogorja, koji je serijom 5:0 stigao do pobjede, uz dva asa Grozera.

Revanš u Belgorodu igra se 22. januara.

Patike u korpi

Momak koji je radio na raspremanju dvorane, nakon meča u Budvi, pronašao je interesantan suvenir u svlačionici Belogorja.

U korpi za otpatke, naime, bile su patike marke “mizuno”, praktično nove. Nijesmo saznali čije su patike, jer je ruski tim već napustio dvoranu, ali po broju patika – 52,5 čini se da je glavni „osumnjičeni“ 218 cm kolos Dmitrij Muserski.

Nije poznato da li se radi o novim patikama, koje su ga, možda, nažuljale, ili je u pitanju neki drugi razlog...

Galerija

Bonus video: